Jemná pomazánka z drůbežích jater
(Gary Rhodes: "Cooking for friends", TV seriál BBC, Birgimham, upraveno pro DDK, září 2004)

Suroviny:
  • 500-600 g drůbežích jater (baliček mražených)
  • 100 g másla
  • 100 ml šlehačky
  • sůl a mletý pepř
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1-2 lžíce brandy (podle chuti)
    Příloha: žemle, bageta, chléb, zelenina a želé ze zelených jablek

    Postup přípravy:
  • Drůbeží játra vložíme do vařící nesolené vody a krátce povaříme.
  • Když játra zešednou, tak ještě 2-3 minuty je vaříme.
  • Játra varem trochu ztuhnou, ale přitom uvnitř musí uvnitř stále pěkně měkká.
  • Scedíme je, necháme okapat a vychladnout, poněvadž je budeme mixovat.
  • Když uvařená játra před mixováním zmáčkneme, musí z nich ještě téci šťáva, tj. musí zůstat uvnitř stále šťavnatá, pak budou mít dobrou chuť.
  • Pokud by byla játra uvnitř ještě příliš horká, mohla by se při mixování zbytkovým teplem převařit a to pro náš účel není vhodné.
  • Játra vložíme do mixeru, (použil jsem bez problému nožový nástavec na ruční mixer - DDK), přidáme sůl, mletý bílý pepř, ždibek muškátového oříšku a vše umixujeme do pěkně hladké hmoty.
  • Stěrkou shrábneme hmotu ze stěny mixeru a ještě mixujeme.
  • Mezitím přidáme do játrového pyré chladné máslo.
  • Nemělo by být příliš měkké, pokud by se až roztékalo, tak nepřipravíme pomazánku, ale nějakou matlačku-patlačku.
  • Po máslu přidáme ještě smetanu na šlehání a všimneme si, jak je hmota v mixeru krásně hlaďounká.
  • Jakmile pomazánku uskladníme v chladu, máslo obsažené ve směsi se zpevní a náš výrobek se bude nádherně roztírat.
  • Ještě nezapomene rozmíchat trochu dobrého brandy, které chuť jater vůbec nepřebije, ale naopak ji zdůrazní.
  • Pokud chceme pomázánku opravdu hladkou, můžeme ji propasírovat přes síto; jde to docela snadno.
  • Konečně pomazánku přemístíme do formiček, např. různých keramických misek či hrníčků a ty vložíme do ledničky, aby pomazánka trochu ztuhla.
  • Mezitím si k ní připravíme např. želé ze zelených jablek a podáváme spolu s toasty.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]