Hovězí jazyk s polskou omáčkou
(Lucie Cermanova - Lomnice / Jílemnice, rodinný recept, zařazeno do DDK v červnu 2004)

Suroviny:
  • 2 hovězí jazyky
  • 2 lžíce sádla
  • 1/2 cibule
  • kořenná zelenina
  • pepř
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • zavařenina
    Na jíšku:
  • 1 lžíce sádla
  • 2 cukry
  • 2 lžíce mouky
  • šťáva z 1 citrónu
    Příloha: chléb, knedlík

    Postup přípravy:
  • Hovězí jazyky spaříme a sloupneme jejich kůžičku.
  • V kastrolu na 2 lžících sádla opečeme 1/2 strouhané cibule, malé množství kořenové zeleniny (více celeru než mrkve) nakrájené na kolečka a několik zrnek pepře.
  • Na osmahnutou zeleninu položíme jazyk, přikryjeme a dusíme 45 až 75 minut, - prostě doměkka.
  • Často podléváme vlastní šťávou a potom vodoua si v polovině vaření přidáme rozinky.
  • Měkký jazyk vyndáme a procedíme, dohustíme jíškou, dochutíme zavařeninou, cotrónovou šťávou a vsypeme pokrájené mandle.
  • Vaříme ještě 5-10 minut. (Na zahuštění je možno přidat i perník.)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]