Vepřové na chilli a česneku
(Jo-Anne Cox a Elizabet Towers: "1000 klasických receptů z celého světa" str. 113, Columbus Praha 2000, čínská kuchyně)
Vepřové na chilli a česneku - je velmi prostý pokrm, ale vypadá efektně. Připravuje se s vepřové kýty bez kosti vařením a poležení maso nakrájíme na co nejtenší plátky a úhledně je urovnáme na talíři. Pak je stejnoměrně přelijeme pikantní chilli omáčkou. Zbytky vařeného masa z tohoto pokrmu můžeme využít při přípravě některých dalších jídel např. "Dvakrát vařeného vepřového".
Vařené vepřové na chilli a česneku-foto zdrojSuroviny:
  • 500 g vepřové kýty, bez kostí , ale s kůží.
    Na omáčku:
  • 1 lžička jemně nasekaného česneku
  • 1 lžička jemně nasekané jarní cibulky (šalotky)
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžička červeného chilli oleje (vyrobíme předem zalitím rozmačkaných chilli papriček olejem)
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • snítka čerstvých lístků koriandru (ve velké nouzi nahradíme petrželkou)

    Postup přípravy:
  • Vepřové maso vcelku vložíme do velkého hrnce, přidáme dostatek studené vody, aby je pokrývala a na středním plameni uvedeme do varu.
  • Děrovanou lžící odstraníme z povrchu pěnu (tj. vysrážené bílkoviny).
  • Pak přikryjeme hrnec pokličkou a necháme vařit 25 - 30 minut.
  • Maso necháme v tekutině pod pokličkou vychladnout, nejméně 1 - 2 hodiny.
  • Pak maso vyjmeme a necháme 2-3 hodiny stranou kůží nahoru.
  • Po odležení odřízneme kůži tak, aby na povrchu masa zůstala tenká vrstva tuku.
  • Maso pokrájíme na co nejtenčí plátky a na talíři je úhledně srovnáme (viz obrázek).
  • V menší misce rozmícháme suroviny do omáčky a maso na talíři rovnoměrně polijeme.
  • Pokud máme možnost ozdobíme vepřové maso snítkou zeleného koriandru nebo petrželky.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]