Chicarones - utopenci po mexicku
(Lubomír Dupač z Nesvačil: Recept z hobby magazinu "Receptář" str.66, čís.5, 2010)
Chicarones či obecně Chicharrón - je pokrm v Mexiku připravovaný z vepřové kůže, Jsou to v podstatě škvarky z vepřové či jiné kůže dokřupava fritované ve vlastním tuku. V pikantní variantě může být kůže okořeněna a uvařená doměkka, pak naložená do pikantního octového nálevu - podobně jako naši utopenci. Jinak jsou tyto pokrmy podávány v mexických plackách tacos nebo gordita se salsa verde. V USA a Latinské Americe, stejně jako u nás, jsou obvykle pojídány jen tak jako křupavá svačinka. Někde bývají tyto vepřové kůže součásti masa v různých dušených pokrmech a polévkách. Fritované "Chicharones" se prodávají jako i jako rychlé jídlo u silnic jak USA tak v některých zemích Latinské Ameriky. Podobné jsou velmi škvarkům pokud ovšem nejsou uvařené a naložené podle následujícího předpisu v kyselém nálevu. Ale fritované jsou ve světě nejrozšiřenější a na nakládáné ovařené vepřové kůže, jak je uvedeno v následujícím receptu jsem nikde jinde nenalezl; ale může to být zajímavé. Takže tu novinku zkusíme; nic nebrání tomu aby byla chutná a jistě rádi se z mexické kuchyně poučíme jak jinak naložit s vepřovou kůží.
Chicarones - mexické škvarky a utopenci s kůže-ilustrační fotoSuroviny:
  • 500 g vepřové kůže
  • 100 g mrkve
  • 100 g čerstvých okurek
  • 100 g feferonek
  • 100 g cibule
  • 100 g rajčat
  • 400 ml vody
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Opálenou a důkladně omytou kůži uvaříme ve slané vodě doměkka a necháme ji vychladnout.
  • Ocet s vodou svaříme a do vroucího roztoku postupně přidáváme očištěnou zeleninu nakrájenou na kolečka a celé papričky.
  • Vychladlou kůži nakrájíme na menší čtverce a přidáme je do marinády.
  • Necháme je v marinádě přejít varem.
  • Vychladlou marinádou s kůží plníme sklenice s víčkem, které dobře uzavřeme.
  • Necháme je několik dní odležet.
  • Pikantní "mexické utopence" podáváme studené k vínu nebo i pivu.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]