Husarská vepřová roláda
(Vlastimil Pantůček, recept z kalendáře: "Vařící muži" na červen 1991, maďarská kuchyně)
Husar, maďarsky huszár, množ. číslo huszárok, polsky husarz, slovensky husár - byl původně příslušník tělesné stráže uherského krále Matyáše Korvína, v 15. století jezdectvo, později příslušník vojenské lehké jízdy v uherské části habsburské monarchie.Poté byli husaři zavedeni i v jiných armádách. Nápadní byli obzvláště barevnou uniformou s kabátcem, který se mimo zteč nosil pověšený přes rameno. Uniforma byla složena z krátkého zdobného kabátce s hustým šněrováním a úzkých kalhot s výšivkami na stehnech, vycházela z uherského národního kroje. Ve výzbroji byla šavle, pistole a krátká karabina. Polští husaři byli vybaveni dlouhým kopím a ochrannou zbrojí a patřili k elitnímu těžkému jezdectvu. Husarské oddíly byly zařazeny ve všech armádách významných mocností v dobách romantismu a přežily až do počátku 20. století. Jednalo se vždy o prestižní jednotky a mladí šlechtici byli přidělováni zpravidla právě k nim. Jejich úloha spočívala především v kurýrní službě, výzvědné a záškodnické taktice boje. V sevřených útočných řadách se husaři do boje nasazovali jen sporadicky. V dobách míru se husaři používali k ostraze hranic, potlačování rebelií i jako vojenská poštovní (kurýrní) služba. Husaři patrně dělali "husarské kousky" a jeden takový míromilovný kousek uděláme taky.
Suroviny:500 g vepřového bůčku200 g vepřové plece50 g paprikového salámu nebo klobásy1 cibule1 lžíce hladké mouky1 lžička sladké paprikyčesnekkmínsůl podle chuti
Pracovní postup:Z očištěného bůčku odstraníme kosti, rozřízneme na plát a rozklepeme.Plec umeleme, přidáme kmín, třený česnek, sůl a na kostičky nakrájený salám (klobásu).Připravený plát z bůčku osolíme, potřeme směsí, zavineme a ovážeme provázkem.Roládu položíme do pekáčku na přesekané kosti z bůčku, podlijeme a v troubě při 180°C upečeme doměkka.Roládu vyjmeme a pokrájíme na plátky a udržujeme v teple.Mezitím šťavu vydusíme na tuk, zaprášíme, zalijeme, povaříme a přecedíme.Nakrájenou roládu politou šťávou podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.
ZPĚT do kapitolyHOME