Vepřový řízek v bramborákovém těstě
(Recept z časopisu "Apetit". str. 78, 2008, česká kuchyně)
Vepřové řízky v bramboráku - byly údajně nejoblíbenějším jídlem bývalého prezidenta a dramatika Václava Havla, ještě spolu s palačinkou se špenátem a snídani s bratislavskými rohlíčky. Ovšem nemůžu zaručit, že paní Dagmar použila následující recept ve své hradní kuchyni, ale mohl mu být s velkou pravděpodobností značně podobný. Ale jak už to bývá u těchto lidí, císařů, carů, králů i prezidentů, zjistil jsem, že Havlovi měli dva roky osobní kuchařku paní Irenu Košíkovou zvanou Čirina. Tá ještě prozradila, že bývalý prezident dával přednost tradiční české kuchyni, a to zejména jednoduchým jídlům. Měl rád spíše slaná a hodně kořeněná jídla, než sladká jídla. Rád má prý doposud pomazánky z česneku a kopru. Paní Čirina dnes propůjčila své jméno a popularitu pražské hospůdce "Posezení u Čiriny".
Vepřový řízek v bramborákuSuroviny pro 4 osoby:
  • 4 vepřové řízky z pečeně či krkovice, mírně naklepané
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olej na smažení
    Na bramborové těstíčko:
  • 500 g brambor, oloupaných a nastrouhaných
  • 100 ml horkého mléka
  • 1 vejce
  • 3-4 lžíce hladké mouky
  • 4-6 stroužků česneku, prolisovaných
  • 1 lžička majoránky
  • sůl a čerstvě mletý pepř

    Postup přípravy:
  • Z brambor slijeme tekutinu, zalijeme je mlékem a zamícháme.
  • Přidáme ostatní suroviny na těsto (vejce, česnek, majoránka, sůl, pepř) a pomalu přisypáváme mouku, až vznikne hustší a tekuté těstíčko, jako na bramborák
  • Řízky osolíme a opepříme a v pánvi na lžíci oleje maso zprudka osmahneme z obou stran.
  • Pak je vyjmeme na papírovou utěrku a otřeme přebytečný olej.
  • Do pánve přilijeme další lžíci oleje a zahřejeme.
  • Na rozpálený olej vlijeme naběračku těsta, trochu rozetřeme a na ně položíme maso.
  • Přelijeme dalším těstem a smažíme z obou stran dozlatova.
  • Podáváme se zeleninovou oblohou.
  • Hotový řízek můžeme potom krátce zapéct v rozpálené troubě, bude více křupavý. Bramborákové těsto lze použít i kuřecím masem, olomouckými tvarůžky nebo hermelínem aj.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]