Vepřový řízek v bramborákovém těstě
(Recept z časopisu "Apetit". str. 78, 2008, česká kuchyně)Vepřové řízky v bramboráku - byly údajně nejoblíbenějším jídlem bývalého prezidenta a dramatika Václava Havla, ještě spolu s palačinkou se špenátem a snídani s bratislavskými rohlíčky. Ovšem nemůžu zaručit, že paní Dagmar použila následující recept ve své hradní kuchyni, ale mohl mu být s velkou pravděpodobností značně podobný. Ale jak už to bývá u těchto lidí, císařů, carů, králů i prezidentů, zjistil jsem, že Havlovi měli dva roky osobní kuchařku paní Irenu Košíkovou zvanou Čirina. Tá ještě prozradila, že bývalý prezident dával přednost tradiční české kuchyni, a to zejména jednoduchým jídlům. Měl rád spíše slaná a hodně kořeněná jídla, než sladká jídla. Rád má prý doposud pomazánky z česneku a kopru. Paní Čirina dnes propůjčila své jméno a popularitu pražské hospůdce "Posezení u Čiriny".
Suroviny pro 4 osoby:4 vepřové řízky z pečeně či krkovice, mírně naklepanésůl a čerstvě mletý pepřolej na smažení
Na bramborové těstíčko:500 g brambor, oloupaných a nastrouhaných100 ml horkého mléka1 vejce3-4 lžíce hladké mouky4-6 stroužků česneku, prolisovaných1 lžička majoránkysůl a čerstvě mletý pepř
Postup přípravy:Z brambor slijeme tekutinu, zalijeme je mlékem a zamícháme.Přidáme ostatní suroviny na těsto (vejce, česnek, majoránka, sůl, pepř) a pomalu přisypáváme mouku, až vznikne hustší a tekuté těstíčko, jako na bramborákŘízky osolíme a opepříme a v pánvi na lžíci oleje maso zprudka osmahneme z obou stran.Pak je vyjmeme na papírovou utěrku a otřeme přebytečný olej.Do pánve přilijeme další lžíci oleje a zahřejeme.Na rozpálený olej vlijeme naběračku těsta, trochu rozetřeme a na ně položíme maso.Přelijeme dalším těstem a smažíme z obou stran dozlatova.Podáváme se zeleninovou oblohou.Hotový řízek můžeme potom krátce zapéct v rozpálené troubě, bude více křupavý. Bramborákové těsto lze použít i kuřecím masem, olomouckými tvarůžky nebo hermelínem aj.
ZPĚT do kapitolyHOME