Pečený bůček na černém pivu z blumami
(Recept z časopisu "Delikatesy", str. 93 červen 2008, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 600 g vepřového bůčku, na větší kostky
  • 500 g blum, bez pecek a rozpůlené
  • 200 ml černého piva
  • 100 ml rumu
  • 3 lžíce blumové nebo rybízové marmelády
  • 6 stroužků česneku
  • jíška na zahuštění podle potřeby
  • cukr a citrónová šťáva na dochucení
  • mletý pepř a sůl.
    Příloha: houskový knedlík

    Postup přípravy:
  • Větší kostky nakrájené z vepřového bůčku osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem.
  • Vložíme do mísy, zalijeme rumem, přiklopíme poklicí a uložíme do druhého dne v chladu.
  • Masové kostky z bůčku pak rozložíme na pekáčku, přelijeme pivem a vložíme do trouby vyhřáté na 170°C.
  • Pečeme pod poklicí za občasného promíchání asi jednu hodinu.
  • Pak poklici odklopíme, přidáme půlky blum a společně dopečeme doměkka a dozlatova.
  • Vypečenou šťávu z pekáčku slijeme do kastrůlku, vmícháme marmeládu a krátce povaříme.
  • Pokud máme rádi omáčku hustší, zahustíme ji jíškou (může být i instantní Knorr).
  • Na závěr dochutíme solí a cukrem, případně několika kapkami citrónové šťávy.
  • Upečené maso s blumami rozdělíme na talíře, přelijeme teplou omáčkou a podáváme s houskovými knedlíky.

    Poznámka:
    Pomologie slivoní rozlišuje pouze mezi slívami a rynglemi (renklódami). Ryngle neboli blumy jsou pomologická skupina slivoní s kulatými, sladkými, aromatickými, různě zbarvenými plody (modré, zelené) s tuhou dužninou, kterou lze lehce oddělit od pecky. Jsou většinou téměř kulovité (Althanova, Zelená, Oullinská, Wazonova) přičemž mají tužší konzistenci a jsou vhodnější pro transport, protože se snadno neomačkají. Jsou zdrojem vitamínu C, draslíku a mnoha dalších minerálních látek. Obsahují jedinečné fenolové látky s antioxidačními účinky, chránícími před volnými radikály. Pomáhají také při onemocnění ledvin a vysokého tlaku, podporují vylučování cholesterolu. Proti tomu slívy mohou být kulovité (Malvazinka), mírně protáhlé (Ruth Gestetter), vejčité (Victoria), ale hlavně jejich konzistence je měkčí a více šťavnatá. Nejsou pro transport příliš vhodné.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]