Rillettes - škvarková pomazánka
(Jana Martincová: "Francouzská kuchyně", str. 148, Merkur Praha 1981; Edouard de Pomian: Veselé umění kuchařské - Radio Cuisine, nakladatelství František Borový Praha, 1937)
Rillettes - jsou přípravovány z masa podobným způsobem jako "paté" (paštiky, pomazánky). Původně byla rillettes připravována jen z vepřového masa, nakrájeného na kostičky nebo nasekaného, pak osoleného. Maso asi s max. 30% tuku je pomalu škvařeno ve vlastním vypuštěném sádle, případně v počátku je podlito vínem. Maso musí být na konci přípravy měkoučké tak, že se dá snadno rozmačkat vařečkou na směs s vypuštěným sádlem. Po vychladnutí směsi získáme rillettes jako pomazánku (škvarkovou pomazánku). Je podávána na chlebech nebo toastech. Rilettes můžeme připravit i z jiného masa např. z ptáků (kachen, hus), králíka i z ryb jako jsou např. ančovičky, tuňák nebo losos. Nejznámějšími kulinářskými oblastmi Francie, kde se s pravými rilletes dnes setkáme je Sarthe (Le Mans), Tours, a Anjou. Podle Ed. de Pomiana venkované v okolí města Mans vůbec maso nerozmělňovali a nechávali je tak jak je. Řezníci z města Mans je rozmělňovali sběračkou a v Blois mleli rozvařené maso ve strojku. Proto jsou rillety z Blois mazlavé, proto jsou rillety z Mans hrubší a rillety venkovanů nejhrubší.
Suroviny pro 6 osob:1 kg prorostlého vepřového masa (tuku max. 30%)1 šálek bílého vínasůl a pepř
Postup přípravy:Maso rozkrájíme na malé kousky velikosti hracích kostek, přidáme sůl a pepř. Do litinového kastrolku nalijeme sklenici vína, vhodíme tam maso a na mírném ohni rozpouštíme tuk za současného úplného rozdušení masa.Potom sběračkou maso rozmačkáme a dáme v kameninové míse vychladnout. Někde, jako např. v Blois, maso rozemílají na masovém mlýnku.
Rillettes - francouzské škvarky
(Recept z časopisu "Apetit", str 95, prosinec 2009, francouzská kuchyně)
Suroviny300 g vepřového sádla500 ml suchého bílého vína2 cibule, pokrájené nahrubo1 snítka rozmarýnu1 bobkový list1 kg vepřové plece, na kostky200 g uzeného vepřového bůčku bez kosti, na kostkymořská sůl a čerstvý pepř podle chuti.
Postup přípravy:V hrnci zvolna zahříváme sádlo, víno, cibuli, rozmarýn a bobkový list, dokud se sádlo nerozpustí.Přidáme plec a bůček a na velmi mírném plameni zahříváme 3-4 hodiny tak, aby se maso začalo rozpadat.Směs velmi často promícháváme.Děrovanou lžící přendáme maso do mísy a vyjmeme bylinky. Osolíme, opepříme, promícháme, případně maso trochu podrtíme vařečkou.masovou hmotu přendáme do šesti sklenic a dobře upěchujeme.Zalijeme bvypečeným sádlem, které zbylo v hrnci.Zakryjeme a necháme vychladnout.Podáváme namazané na čerstvém pečivu nejlépe chlebu.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME