Ainsleyho grilovaná kovbojská vepřová žebírka
(Ainsley Harriott: "Ainsley´s Big Cook Out", pro DDK upraveno podle televizního seriál BBC Birmigham, 1999)
Suroviny:
700 g vepřových žebírek
Na marinádu:1/2 l světlého nízkostupňového piva (max.10°)kůra a šťáva ze 2 limetek (citrónů)česneksvazeček čerstvého tymiánu3-4 lžíce hnědého cukru (např. třinového "muskovádo")1 chilli papričkapepř
Postup přípravy:Pěkná vepřová žebírka vcelku nebo nasekaná na jednotlivé žebra polijeme lahví nízkostupňového piva (nepoužijeme např. ležák, je příliš hořký). Aby maso nenabralo při poměrně dlouhodobém marinování ze silnějšího piva hořkost chmele; budeme maso marinovat 9 až 12 hodin.Na žebírka politá pivem nasypeme hnědý třtinový cukr, který se na mase rozpustí.Šťavnaté limetky (citróny) trochu pomačkáme a oškrábeme z nich kůru přímo na maso, pak je rozkrojíme a vymačkáme všechnu šťávu a posypeme nakrájeným svazečkem čerstvého tymiánu (i se stonky).V neposlední řadě použijeme chilli papričku, kterou nakrájíme na kolečka.Chceme-li mít maso opravdu pikantní a ostré, přimícháme i semínka papriček, v těch se totiž ukrývá všechna pálivost chilli, jinak je raději odstraníme.Všechny ingredience do masa vetřeme, několikrát obrátíme a tak úplně marinádou obalíme.Marinováním zkrátíme podstatně dobu grilování; takto připravené maso potřebuje ke grilování pouze 20 - 25 minut; bez marinování by to trvalo 50 minut až 1 hodinu.Marináda dobu nejen zkrátí, ale navíc maso ještě ochutí, je pak měkčí a šťavnatější.Marinovaná žebírka položíme na gril a pečeme na žhnoucím dřevěném uhlí (bez plamene) 20 až 25 minut, přitom se žebírka opečou dorůžova a stále budou šťavnatá.Hotová je položíme na dřevěnou desku a nakrájíme napříč podél kostí na jednotlivé porce, ty narovnáme na talíři na sebe do výšky a nahoru toho kopce zapíchneme snítku čerstvého tymiánu.
ZPĚT do kapitolyHOME