Ainsleyho grilovaná kovbojská vepřová žebírka
(Ainsley Harriott: "Ainsley´s Big Cook Out", pro DDK upraveno podle televizního seriál BBC Birmigham, 1999)

Suroviny:
  • 700 g vepřových žebírek
    Na marinádu:
  • 1/2 l světlého nízkostupňového piva (max.10°)
  • kůra a šťáva ze 2 limetek (citrónů)
  • česnek
  • svazeček čerstvého tymiánu
  • 3-4 lžíce hnědého cukru (např. třinového "muskovádo")
  • 1 chilli paprička
  • pepř

    Postup přípravy:
  • Pěkná vepřová žebírka vcelku nebo nasekaná na jednotlivé žebra polijeme lahví nízkostupňového piva (nepoužijeme např. ležák, je příliš hořký).
  • Aby maso nenabralo při poměrně dlouhodobém marinování ze silnějšího piva hořkost chmele; budeme maso marinovat 9 až 12 hodin.
  • Na žebírka politá pivem nasypeme hnědý třtinový cukr, který se na mase rozpustí.
  • Šťavnaté limetky (citróny) trochu pomačkáme a oškrábeme z nich kůru přímo na maso, pak je rozkrojíme a vymačkáme všechnu šťávu a posypeme nakrájeným svazečkem čerstvého tymiánu (i se stonky).
  • V neposlední řadě použijeme chilli papričku, kterou nakrájíme na kolečka.
  • Chceme-li mít maso opravdu pikantní a ostré, přimícháme i semínka papriček, v těch se totiž ukrývá všechna pálivost chilli, jinak je raději odstraníme.
  • Všechny ingredience do masa vetřeme, několikrát obrátíme a tak úplně marinádou obalíme.
  • Marinováním zkrátíme podstatně dobu grilování; takto připravené maso potřebuje ke grilování pouze 20 - 25 minut; bez marinování by to trvalo 50 minut až 1 hodinu.
  • Marináda dobu nejen zkrátí, ale navíc maso ještě ochutí, je pak měkčí a šťavnatější.
  • Marinovaná žebírka položíme na gril a pečeme na žhnoucím dřevěném uhlí (bez plamene) 20 až 25 minut, přitom se žebírka opečou dorůžova a stále budou šťavnatá.
  • Hotová je položíme na dřevěnou desku a nakrájíme napříč podél kostí na jednotlivé porce, ty narovnáme na talíři na sebe do výšky a nahoru toho kopce zapíchneme snítku čerstvého tymiánu.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]