Vepřová pečeně česká
(Juliana Fialová: "Česká kuchařka", strana 89, Merkur Praha 1971, zařazeno do DDK při příležitosti vstupu do EU, květen 2004, česká kuchyně)Česká republika - byla přijata do EU spolu s dalšími kandidátskými zeměmi dne 1. května 2004 (to to letí). V Evropském parlamentu naši zemi zastupuje 24 poslanců a v ministerské Evropské radě máme 12 zástupců. V roce 2004 se počítá s příjmem 178 milionů eur z evropských fondů, tj. 76 eur na hlavu (nejméně z kandidátů). Když jsem vybíral recept pro tuto slavnostní chvíli, zvolil jsem naše tradiční a nejoblíbenější jídlo vepřo-zelo-knedlo, které jsem původně do DDK ani nechtěl zařadit. Zdálo se mně vše jasné, . . . ale jestlipak ho umíme správně připravit?
Suroviny:750 g vepřové pečínky s kůží z mladého kususůlkmínvývar nebo voda na polévání
Příloha: knedlíky houskové, bramborové z vařených nebo syrových brambor a dušené zelí moravské nebo české.
Postup přípravy:Maso omyjeme, osušíme, posolíme (stranu s kůží zatím nesolíme!), posypeme kmínem a dáme je do pekáče kůží dolů.Pekáč dáme do předehřáté trouby (180°C) na síťku a maso pečeme asi 1 hodinu, za občasného polévání nejdříve vlastní šťávou a později horkým vývarem nebo vodou.Pak maso obrátíme kůží nahoru, osušíme a ostrým nožem ji nakrájíme na jemné proužky nebo čtverečky, silně ji osolíme a maso dopečeme při vyšší teplotě (200-220°C) bez polévání dočervena.
nahoruHerečka Jiřina Šejbalová - popisuje přípravu tohoto oblíbeného českého pokrmu ve své minikuchařce "Vaříme na chatě" napsané v Krhanicích a šťastně vydané v roku 1968. Vepřové maso se zelím doplnila houskovými knedlíky ve skleničkách od hořčice, podle receptu od Jiřiny Jiráskové.
Vepřová pečeně se zelím a houskovými knedlíky ve skleničkách od hořčice.
(Jiřina Šejbalová: "Vaříme na chatě", Krhanice, vydání 1968, česká kuchyně)
Postup přípravy:
Příprava vepřového masa:Vepřové maso osolíme nakmínujeme a do po pekáče dáme dvě půlky menší cibule.Maso položíme kůží dolů, později nabobtná a pak ji rozkrájíme na čtverečky. Pak je dáme zase touto mřížkou na kůži nahoru a již neobracíme.Podléváme málo, ale často.
Tip kuchařky - pár žebírek (tedy kostí) v rendlíčku osmahneme bez podlévání - získáme karamel, který seškrabeme a dáme k masu.- nemusíme ho potom tak dlouho trápit, zůstane šťavnaté a při tom získáme pěkně zabarvenou šťávu.
Příprava zelí:Zelí nakrájíme a dáme do slané vody uvařit.V rendlíku na vepřovém sádle cibuli s kouskem cukru, ale ne moc ji usmahneme dozlatova.Uvařené zelí smícháme s cibulkou a necháme ještě podusit až voda vysmahne.Přidáme ocet a je hotovo.
Příprava houskových knedlíků ve skleničkách dle Jiřiny Jiráskové:
Do mísy dáme:1 skleničku hrubé mouky1 skleničku mléka2 žloutky
Postup přípravy:
Suroviny utřeme dohromady, přidáme 1 skleničku nakrájené housky a vmícháme sníh ze 2 bílků.Hmotou naplníme 6 skleniček od hořčice vymazané máslem a vysypané moukou.Vložíme do rendlíku s vodou, aby sklenice byly ponořeny.Vaříme od okamžiku kldy dojde k varu po dobu 30 minut.
Poznámka:
Vepřovou pečeni můžeme také připravit pečením zakrytého masa ochuceným kysaným zelím.Na dno pekáče dáme 1/3 zelí s smíchané s cibulkou, cukrem, kmínem a bobkovým listem.Na zelí vložíme osolené maso a zakryjeme je zbylým zelím. Znovu okmínujeme, ocukrujeme dle chuti a zakryjeme alobalem nebo pokličkou.V troubě pečeme při 180°C asi jednu hodinu. Když je maso hotové, odhrneme zelí a zapneme na chvíli horní gril (nebo zvýšíme teplotu), aby se udělala na masu křupavá kůrčička. Je výhodné osolené maso pokryté zelím nechat nějakou chvíli odležet, aby působením kyselin náramně zkřehlo.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME