Čínská smažená vepřová žebírka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str.145, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)
"Čínská smažená žebírka"- podle tohoto receptu jsou velmi chutná a při podávání velmi pohledná a lákavá. Nejprve podélnými řezy oddělíme od sebe jednotlivá žebírka, která pak sekáčkem rozporcujeme na stejné, malé obdelníky, pak obalíme v kořeněném těstíčku, necháme odležet a na závěr prudce usmažíme.
Suroviny:
  • 8 - 10 vepřových žebírek (podélně oddělit a nasekat téměř na čtverečky (5x10 cm asi až 8 x 15)
  • 1 lžička čínského koření pěti vůní nebo 1 lžíce práškového karí
  • 1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • rostlinný olej na smažení
  • 1 lžička jemně nasekané jarní cibulky (šalotky)
  • 1 lžička jemně nasekané čerstvé zelené nebo červené chilli papričky, bez semen
  • sůl a pepř
  • směs soli a pepře při podávání

    Postup přípravy:
  • Rozporcujeme každé žebírko na 3-4 menší kusy a vložíme je do mísy se směsí solí, pepře, koření pěti vůní nebo práškového kari a vína.
  • Několikrát je obrátíme, aby se stejně namočily a necháme je 1-2 hodiny marinovat.
  • Smícháme mouku s vejci a postupně v tomto těstě obalíme všechny kousky žebírek.
  • atím v předehřátém woku rozpálíme olej na smažení, až se z něho téměř kouří.
  • Vložíme postupně žebírka a smažíme je asi kždé 4 - 5 minut, pak tyčinkami nebo děrovanou lžící je vyjmeme a necháme okapat na papírových ubrouscích.
  • Znovu rozpálíme olej a smažíme znovu žebírka ještě 1 minutu.
  • Pak vyjmeme a položíme na papírové ubrousky.
  • Jarní cibulku (šalotku) a chilli papričky přelijeme vřelým olejem a necháme 30-40 vteřin.
  • Žebírka podáváme se směsí soli a pepře ozdobené jarní cibulkou a chilli papričkou.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]