Vepřové maso s bazalkovou omáčkou
("Prima vařečka", TV Prima, 1999)

Suroviny:
  • 600 g libového vepřového masa
  • 1 červená paprika
  • 1 pórek
  • 1 mrkev
  • 200 ml smetany
  • 100 ml masového vývaru
  • 2 lžíce čerstvé bazalky
  • sůl, bílý pepř
  • olej

  • Příloha: rýže vařená ve vývaru s rajčaty

    Postup přípravy:
  • Vepřové maso nakrájíme na menší kousky, opečeme na oleji, přidáme nakrájenou papriku, pórek, mrkev, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem.
  • Podusíme a ke konci přidáme smetanu, nasekanou bazalku a dochutíme solí a pepřem.
  • Jako přílohu připravíme vařenou rajčatovou rýži tj. ve vývaru smícháme uvařenou rýži s nakrájenými rajčaty a ochutíme.
    » Jestliže si ruce před jídlem podle zákona nemyjete, vydáváte se tím v nebezpečí, že se vám povede jako onomu hostovi, o němž nám vypráví talmud strašné věci pro výstrahu. Ten člověk přišel do hospody a poručil si oběd. Hostinský si všiml, že host před požitím chleba si neopláchl rukou, a usoudil z toho, že to není žid, nýbrž nějaký Řek nebo Aramejec, zkrátka pohan. Předložil mu tedy k obědu - vepřovou se zelím. Hrozný omyl vyšel najevo až po jídle. Z toho vidíte, jak každý hřích má vzápětí hřích druhý, ještě větší. «
    (Jiří Langer, 1894-1943:"Devět bran", 1937)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]