Madraské vaječné curry
("IndianCookery", Bay Cookery Collection, vydal Mudroch Books Sydney, 1984, indická kuchyně)
Madraské vaječné curry - patří mezi chutné vegetariánské pokrmy, které jsou v Indii pokrmy dominantními. Madras, oficiálně "Chennai", je čtvrtou největší metropolí Indie a také hlavním městem indického státu "Tamil Nadu". Leží na tzv. "Coromandel Coast" rozkládajícím se podél jihovýchodního pobřeží Bengálského zálivu. V této městské aglomeraci žije více jak 8 millionů lidí a z tohoto hlediska je největší aglomerací obyvatel v Indii. Vyznačuje se vyspělým průmyslem (např. automobilovým), vědecko-výzkumnými ústavy, univerzitami apod. Převážnou původní populací zde tvoří Tamilové. Z hlediska náboženského je v oblasti obyvatelstvo rozděleno na hindusty 82.27%, muslimy 8.37%, křesťany 7.63% a 1,05%, stoupenci džinismu (nebrahmánská sekta blízká budhismu), zbytek tvož jiné naboženské skupiny. Náboženství a dostupnost surovin hraje v indické kuchyni (jako v každé jiné) zvlášť velkou roli. Většina hinduistů jsou úplní vegetariáni mající po dlouhé věky hluboce promyšlenou vegetariánskou kuchyni. Spousta obyvatel jsou vegetariáni také z velmi prostého důvodu, že si nemohou maso dopřát. Proto byli nuceni vymýšlet nutričně vydatná a přitom chutná jídla z limitovaných zdrojů. Slepičky . . ., ty jsou nenáročné a chovají se snadno i v relativně stísněných protorách a tak jejich vejce byla i zde vždy cenným dodavatelem důležitých nutričních látek. Hrají také hlavní roli v následujícím receptu "Madraského vaječného curry".
Madraské vaječné curry Suroviny pro 3 porce:
  • 6 vajec natvrdo, oloupaných a podélně rozpůlených
  • 60 g ghee (přepuštěného másla nebo rostlinného oleje)
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 1 stroužek česneku, na plátky
  • 1 lžíce koření kari v prášku
  • 250 g čerstvých rajčat
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 šálku vody

    Postup přípravy:
  • Na pánvi rozpustíme "ghee" (nebo rozehřejeme olej), přidáme česnek a cibulku, kterou osmahneme dosklovita.
  • Přidáme koření curry v prášku a zahříváme asi 1 minutu.
  • Přidáme oloupaná rajčata, citrónovou šťávu, vodu a směs přivedeme k varu.
  • Oheň zmírníme a velmi zvolna dusíme 10 minut
  • Přidáme rozpůlená vejce uvařená natvrdo, vše zvolna zahříváme, aby se vejce prohřála.
  • Podáváme posypané zeleným koriandrem nebo petrželkou.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]