Vaječina ze sáčku
(Časopis „Apetit“, příloha "Zdravé snídaně", říjen 2008) Vaječina vařená v sáčku - byla uveřejněna v uvedeném časopise po názvem "Zazipovaná omeleta". Tento předpis neobsahuje tuk a pokrm není ani smažen, má charakter omelety nebo lépe řečeno vaječné sraženiny, takže při výběru ostatních nízkokalorických surovin, je vhodný pro všechny, kdo si hlídá váhu. Všechny suroviny smícháme a uvaříme v polyethylenovém sáčku (nikoliv igelitovém - tj. PVC, jak je v původním receptu!). Sáček můžeme naplnit surovinami již večer a ráno ho jen vložíme do hrnce s vařící vody, a než se připravíme do práce, můžeme mít zdravou snídani. Použil jsem normální tenkostěnné polyethylenové sáčky, v jakých si dnes v obchodech balíme kusové potraviny. Pro jistotu jsem raději použil sáčky dva vložené do sebe. Aby výsledný pokrm nebyl jenom zdravý, ale také nebyl příliš fádní, použijeme navíc nějaké ostřejší a pikantější koření na ochucení (např. chilli, cayenský pepř, pálivé papriky, mletou papriku, bylinky a pod). To nás může ráno jen povzbudit a vylepší se poněkud fádní chuť původního receptu. Každopádně jde o zajímavý a neobvyklý nápad na přípravu nejen ranní snídaně. V jedné z posledních verzí jsem zkusil přidat nasekanou hlívu ústřičnou a červené malé chilli papričky z konzervy. Zkuste také experimentovat, nápad je to zajímavý.
Suroviny pro 1-2 osoby:2 vejce1 lžíce strouhaného nízkotučného sýra1 lžíce nasekané krůtí či kuřecí šunky1 malá bílá nebo červená cibulka, nadrobno1/2 kapie nebo 1 červená paprika, nadrobnosůl a pepř
Postup přípravy:Do hrnce dáme vařit vodu.Vejce rozklepneme do polyethylenového sáčku (ideální jsou sáčky se zipem)Přidáme ostatní suroviny, sůl, pepř a vše v sáčku mírně promícháme.Ze sáčku vytlačíme vzduch, uzavřeme jej uzlíkem nebo zipem a vložíme do vařící vody na 15-20 minut.Sáček vyjmeme, roztřihneme a hotovou vaječnou sraženinu z něho vysypeme na talíř.Podáváme s celozrnným toastem nebo např. s esejským chlebem.


nahoru
Na obsah kapitoly
HOME