Vaječina ze sáčku
(Časopis „Apetit“, příloha "Zdravé snídaně", říjen 2008)
Vaječina vařená v sáčku - byla uveřejněna v uvedeném časopise po názvem "Zazipovaná omeleta". Tento předpis neobsahuje tuk a pokrm není ani smažen, má charakter omelety nebo lépe řečeno vaječné sraženiny, takže při výběru ostatních nízkokalorických surovin, je vhodný pro všechny, kdo si hlídá váhu. Všechny suroviny smícháme a uvaříme v polyethylenovém sáčku (nikoliv igelitovém - tj. PVC, jak je v původním receptu!). Sáček můžeme naplnit surovinami již večer a ráno ho jen vložíme do hrnce s vařící vody, a než se připravíme do práce, můžeme mít zdravou snídani. Použil jsem normální tenkostěnné polyethylenové sáčky, v jakých si dnes v obchodech balíme kusové potraviny. Pro jistotu jsem raději použil sáčky dva vložené do sebe. Aby výsledný pokrm nebyl jenom zdravý, ale také nebyl příliš fádní, použijeme navíc nějaké ostřejší a pikantější koření na ochucení (např. chilli, cayenský pepř, pálivé papriky, mletou papriku, bylinky a pod). To nás může ráno jen povzbudit a vylepší se poněkud fádní chuť původního receptu. Každopádně jde o zajímavý a neobvyklý nápad na přípravu nejen ranní snídaně. V jedné z posledních verzí jsem zkusil přidat nasekanou hlívu ústřičnou a červené malé chilli papričky z konzervy. Zkuste také experimentovat, nápad je to zajímavý.
Vaječná sraženina ze sáčku Suroviny pro 1-2 osoby:
  • 2 vejce
  • 1 lžíce strouhaného nízkotučného sýra
  • 1 lžíce nasekané krůtí či kuřecí šunky
  • 1 malá bílá nebo červená cibulka, nadrobno
  • 1/2 kapie nebo 1 červená paprika, nadrobno
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Do hrnce dáme vařit vodu.
  • Vejce rozklepneme do polyethylenového sáčku (ideální jsou sáčky se zipem)
  • Přidáme ostatní suroviny, sůl, pepř a vše v sáčku mírně promícháme.
  • Ze sáčku vytlačíme vzduch, uzavřeme jej uzlíkem nebo zipem a vložíme do vařící vody na 15-20 minut.
  • Sáček vyjmeme, roztřihneme a hotovou vaječnou sraženinu z něho vysypeme na talíř.
  • Podáváme s celozrnným toastem nebo např. s esejským chlebem.

    Vaječná směs v sáčkuVaření vaječné směsi v sáčkuVaječná sraženina víc kořeněná











    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]