Míchaná vajíčka na toastech
(Šárka Hamanová, redaktorka časopisu Apetit, v příloze "LÉTO" deníku Dnes, červenec 2006, česká kuchyně)
Dokonalá míchaná vajíčka - připravíme, když je smícháme s mlékem nebo smetanou a vystihneme ten správný okamžik, kdy je máme stáhnout z ohně. Velmi příjemné je, když je pak podáváme přímo na opečených toastech. Můžeme je připravovat na másle, slanině, se šunkou, na cibulce, s jemně nakrájenými žampióny, hříbky nebo po italsku na rajčatech opečenými na olivovém oleji. V tomto případě do mléčné/smetanové směsi vmícháme lžíci parmazánu. Hotovou vaječinku posypeme nasekanými lístky bazalky a ještě na povrch nastrouháme parmazán. No, . . . to je přece Itálie. Výborná jsou míchaná vajíčka s uzeným lososem, kdy rybu vůbec neopékáme, ale jen ji položíme na teplé toasty a na ni rozložíme horká míchaná vajička, poprášíme čerstvě mletým pepřem a podáváme s měsíčkem citrónu na zakapání. Na míchaná vajíčka jsou nejlépe použitelná vejce asi týden stará, správně skladovaná v chladu (při 5-8°C, špičkou dolů). V obchodech mají být vajíčka z klecových chovů označena číselným kódem začínajícím trojkou, z halového chovu s podestýlkou začínají dvojkou, z volného výběhu začínají jedničkou a z biochovu je prvním číslem nula.
Suroviny pro 4 osoby:
  • 4 plátky toastového chleba
  • 8 plátků slaniny
  • 8 větších vajec
  • 10 lžíc mléka nebo sladké smetany, plnotučné
  • 4 lžíce másla
  • 4 jarní cibulky, na kolečka
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Topinky opečeme na nepřilnavé pánvi nebo v elektrickém opékači dozlatova.
  • Na pánvi opečeme plátky slaniny dokřupava; můžeme je opékat i současně s toasty, pokud máme větší pánev.
  • Opečenou slaninu i toasty odložíme stranou.
  • Na pánvi rozpustíme máslo, jakmile začne pěnit nasypeme do něho nakrájenou jarní cibulku a za stálého míchání ji během asi 4 minut osmahneme doměkka.
  • Mezitím rozklepneme vajíčka do hrnečku, přilijeme mléko, osolíme a vidličkou mírně prošleháme.
  • Vaječnou směs vlijeme na pánvičku s osmahnutou cibulkou na másle.
  • Nalívat začneme od středu a pokračujeme ke krajů, uprostřed totiž tuhnou vejce nejpomaleji a mohou tam proto být o trochu déle.
  • I několik málo sekund rozhoduje, zda připravíme vaječnou omeletu nebo míchaná vajíčka.
  • Vejce necháme asi dvacet vteřin na pánvi posedět v klidu, nemícháme a ani nehýbáme pánvičkou.
  • Pokud se nám však zdá, že vajíčka tuhnou příliš rychle už na povrchu, tak tuto dobu zkrátíme a vejce začneme promíchávat. Vaječnou směs od spodu vařečkou nadzvedneme a přehrneme nebo přeložíme, aby vrchní ještě tekutá část se dostala do kontaktu ze dnem pánvičky.
  • Necháme deset vteřin stát a proces opakujeme.
  • V okamžiku, kdy jsou vajíčka již z větší části ztuhlá, stáhneme pánev z ohně a necháme ji chvíli stát, aby vejce "došly".
  • Před podáváním vajíčka znovu zamícháme. Ještě teplou vaječnou směs navrstvíme na toasty a každý ozdobíme dvěma plátky vyškvařené slaniny.

    Poznámka:
  • Míchaná vajíčka - se dají vylehčit např. třemi způsoby:
    a) Oddělíme žloutky od bílků. Do pánve s malým množstvím rozehřátého másla vložíme nejdříve rozmíchané a mírně osolené bílky. Pilně mícháme až ztuhnou. Pak teprve přidáme žloutky; jenom je rozmícháme a ihned podáváme. Tuhý bílek je stravitelnější než bílek syrový a u žloutku to platí opačně.
    b) Vejce rozšleháme v kastrolku s vařící vodou. Pilně mícháme a nezapomeneme osolit. Po ztuhnutí získáme velice jemný až téměř dietní pokrm, který jen ozdobíme zelenou petrželkou nebo pažitkou.
    c) Postupujeme stejně jako v předešlém případě, avšak místo vody použijeme mléko nebo smetanu - viz např. předpisy ZDE - maďarská válečná míchaná vejce s mlékem nebo ZDE - míchaná vejce se smetanou z restaurace bills Sydney
  • Míchaná vajíčka - se dají vylepšit řadou způsobů např.:
    - přídavkem na osmahnutou cibulku s nasekanou šunkou nebo salámem, na osmahnuté čabajské klobásy ("Vejce Santelli"), na tenké plátky podušených žampionů, případně ještě vše pak posypeme strouhaným sýrem, nebo rozklepnutím na kostičky pokrájený starší rohlík ("staroslavný studentský pokrm"), nebo na plátečky uzeného lososa ("americká specialita") a pod., vše dle vlastní chutě a fantazie.


    Obdobné předpisy v DDK:
  • Maďarská míchaná vejce
  • Míchaná vejce bills
  • Míchaná vejce dle Nero Wolfe
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]