Torimaki - japonská omeleta s kuřecím masem
(Alena Nouzová aj.: Variace na kuchyně Orientu", str. 192 Avicenum Praha, 1983; japonská kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:120 g kuřecího masa, jemně nasekané1 lžička zázvoru2 lžičky cukru2 vejce1 lžíce sójové omáčkysůlglutamát sodný 1 lžíce sladkého rýžového vína mirin nebo sherry2 lžičky škrobu nebo hladké mouky2 lžíce kuřecího vývaru
Postup přípravy:Vejce rozšleháme se solí a glutamátem sodným.Kuřecí maso smícháme se zázvorem, cukrem, sójovou omáčkou, mirin, vývarem a směs zahřejeme.Zahustíme škrobem nebo moukou rozšlehanou v troše studené vody.Pánev potřeme olejem, rozehřejeme a pak na ni nalijeme vejce a necháme při mírné teplotě ztuhnout. Na vejce naneseme masovou směs, omeletu sbalíme a prohřejeme.V Japonsku kuchaři zabalí omeletu do válečku tak, jak je uvedeno v receptu na rolovanou omeletu - Dashi-maki tamango, pomocí bambusové síťky (používám prostírání vyrobené z bambusu - DDK) a vytvarují ji např. do hranatého tvaru. Srolovanou omeletu uschováme v lednici a pak podáváme vychladlou a nakrájenou na úhledná kolečka k některým, zvláště asijským pokrmům, např. s rýží - vypadá tam moc pěkně.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME