Torimaki - japonská omeleta s kuřecím masem
(Alena Nouzová aj.: Variace na kuchyně Orientu", str. 192 Avicenum Praha, 1983; japonská kuchyně)

Suroviny pro 4 osoby:
  • 120 g kuřecího masa, jemně nasekané
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 lžičky cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • sůl
  • glutamát sodný
  • 1 lžíce sladkého rýžového vína mirin nebo sherry
  • 2 lžičky škrobu nebo hladké mouky
  • 2 lžíce kuřecího vývaru


  • Postup přípravy:
  • Vejce rozšleháme se solí a glutamátem sodným.
  • Kuřecí maso smícháme se zázvorem, cukrem, sójovou omáčkou, mirin, vývarem a směs zahřejeme.
  • Zahustíme škrobem nebo moukou rozšlehanou v troše studené vody.
  • Pánev potřeme olejem, rozehřejeme a pak na ni nalijeme vejce a necháme při mírné teplotě ztuhnout.
  • Na vejce naneseme masovou směs, omeletu sbalíme a prohřejeme.
  • V Japonsku kuchaři zabalí omeletu do válečku tak, jak je uvedeno v receptu na rolovanou omeletu - Dashi-maki tamango, pomocí bambusové síťky (používám prostírání vyrobené z bambusu - DDK) a vytvarují ji např. do hranatého tvaru.
  • Srolovanou omeletu uschováme v lednici a pak podáváme vychladlou a nakrájenou na úhledná kolečka k některým, zvláště asijským pokrmům, např. s rýží - vypadá tam moc pěkně.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]