Francouzské omelety - jsou dnes již oblíbeným jídlem všech, nejenom Francouzů. Základem dobré omelety je silnostěnná pánev, čerstvá vejce (na 1 omeletu / 3 ks) a kousek másla, na kterém budeme omeletu smažit. Obecně pro klasický způsob přípravy platí, že rozklepnutá vejce v hrnečku dobře vidličkou rozšleháme, osolíme, přidáme trochu mléka nebo v nejhorším vody. Vaječnou "licí směs" pak nalijeme na opravdu rozehřátou pánev, krouživým pohybem rozprostřeme po celém dnu pánve a zvolna a pak velmi zvolna pečeme.
Pánví je třeba stále mírně pohybovat, aby se vejce nepřichytila. Omeletu většinou opečeme na jedné straně, druhá strana zůstává nepropečená. Na ni pak navršíme zvolenou náplň, omeletu v půli přehneme a přesuneme opatrně na talíř. Hotová omeleta musí být tenká, křehká a zespodu krásně upečená dohnědava.Avšak postupů a zejména náplní může být bezpočtu: zbylý špenát, dušený zelený hrášek, opečené tenké plátky brambor zasypané sýrem, plátky tuňáka ve vlastní šťávě, dušené houby na cibulce, podušená kolečka rajčat, paprik nebo obojího s cibulí (lečo), případně je plníme nasladko zavařeninou rozmíchánou s trochou vína nebo likéru apod.
(Tony Linhart: "Kuchařská abeceda pro muže", Chatař a chalupář, č. 8, str. 40.,1997)