Jarní vaječná majonéza
(Ivan Vodochodský z pořadu "Vaříme" na Radio Frekvence 1, duben 2003)

Suroviny:
  • 8 vařených vajec natvrdo
  • 1 lžíce pikantní hořčice
  • pažitka, řeřicha, petrželka nebo jiné bylinky
  • sůl a čerstvě mletý barevný pepř
  • sklenička majonézy


  • Postup přípravy:
  • Uvařená vejce oloupeme, kromě jednoho drobně nasekáme a spolu s posekanými bylinkami vmícháme do majonézy.
  • Zdobíme vejcem na kolečka a sekanými bylinkami.
    »Zkusme to tedy jednodušeji a - ještě teď mně bolí svaly na pažích, když si vzpomenu na předchozí míchání - taky lehčeji. Tady je recept na falešnou majonézu: dvě plné čajové lžičky francouzské hořčice, trochu soli a šťáva z půlky citrónu se utře dohladka, přidají se dvě celá vejce, půl šálku olivového oleje, to vše se dobře promíchá a zahřívá na mírném ohni, nejlépe na vodní lázni, za stálého míchání. Když se hnědá hmota zamění za nažloutlou, sejmeme z ohně a dáme vychladit. Uzavřít až do okamžiku potřeby, Niels nesmí být nablízku.«
    (Jakob Flach, 1895-1982, švýcarský botanik, geolog, prozaik: Minestra"", Frankfurt an Main 1981)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]