Míchaná vejce nastavená bulgurem
(Jura Čermák: Dadalova kuchařka, Kralupy, říjen 2004)
Vzpomínka na maminčin krupičník z války, mně dovedla k myšlence využít k nastavení smažených míchaných vajec drcené pšenice - bulgur, která je dnes stále více k dispozici v našich obchodech. Nalezl jsem ji dokonce v Kralupech - a to je už co říci. Byl to bio-produkt z Turecka. Bulgur nemusíme vařit; jen ho namočíme do kapaliny (vody, vývaru, mléka), kde asi po 20 minutách změkne a můžeme ho použít ihned do různých pokrmů. Může nahradit rýži, kous-kous aj. Je populární v zeleninových salátech (např."tabouli") aj. Je velmi sytý a hlavně moc zdravý, vítaný zejména vegetariány. Další informace si můžeme najít v lexikonu DDK pod příslušným heslem "bulgur", tak nebudu zdržovat.
Suroviny pro 2 porce:
  • 2 vejce
  • 5 lžíc mléka
  • 4 lžíce bulguru
  • 1 střední cibule, najemno nakrájená
  • 1 zelená paprika, bez semínek, nakrájená
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • pepř a sůl


  • Postup přípravy:
  • Do hrnečku nasypeme bulgur zalijeme úplně mlékem a necháme asi 20 minut až změkne.
  • V jiném hrnečku rozšleháme vejce, osolíme, opepříme a když je již bulgur měkký zalijeme ho vejci a promícháme.
  • Na pánvi rozehřejeme tuk, na kterém osmahneme cibuli do sklovita (raději ji malinko osolíme, aby pustila vodu a nepřipálila se) i s paprikou.
  • Pak na horkou pánev nalijeme vaječnou směs se změklým bulgurem a za míchání necháme vajíčka srazit.
  • Dochutíme pepřem, solí a podáváme s chlebem nebo na topinkách obložené zeleninou (rajčaty a pod.).
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]