Čtyřikrát vejce dle Jiřiny Šejbalové
(Španělská vejce - Vajíčka s křenem - Vajíčka se sardelovou pastou -
Smažená vejce)
Španělská vejce
(Jiřina Šejbalová:"Vaříme na chatě", Krhanice, říjen 1968)
Suroviny:5 - 6 vajec (dle počtu strávníků)3 menší stroužky česnekušafrántrochu kmínu12 spařených a oloupaných mandlíkrajíček chlebasůl, pepřtrochu muškátového oříškuolej
Postup přípravy:Na pánvičce osmažíme na oleji česnek, chléb, a mandle. Když je vše usmaženo vyjmeme z pánve, dáme do hmoždíře a roztlučeme se šafránem a muškátovým oříškem na hustou kaši.Přidáme olej, na kterém jsme to pražili a zalijeme trochou horké vody.Směs nalijeme do ohnivzdorných misek nebo skleniček od hořčice.Vejce nasázíme nahoru na kaši z hmoždíře.Pečeme v dobře vyhřáté troubě, až vejce sednou, (v případě použití skleniček od hořčice pečeme raději na vodní lázni, tj. narovnané v kastrolu s vodou). Získáme pokrm se zajímavou chuťovou kombinací a vůní pečené husy.
nahoru
Vajíčka natvrdo s křenem
Suroviny:5 - 6 vajec (dle počtu strávníků)strouhaný křenmáslotrochu kmínu12 spařených a oloupaných mandlí
Postup přípravy:Pro přípravu vajiček s křenem nejdříve vajíčka uvaříme natvrdo,.Pak je rozkrojíme, posolíme, posypeme strouhaným křenem a polijeme vroucím máslem a sníme.
V jiné variantěJeště syrová vejce vyklepneme do skleničky od hořčice a ve vodní lázni je povaříme, až ztuhne jenom bílek.Posypeme strouhaným křenem a zalijeme horkým máslem.
nahoru
Plněná vejce sardelovou pastou
Suroviny:sardelkymáslocibulkahořčicecitrónová šťávakapary (máme-li)
Postup přípravy:Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, žloutky vyjmeme a utřeme se sardelovým máslem, opepříme, nastrouháme trošku cibulky, přidáme hořčici a zakapeme citrónem. Máme-li po ruce kapary, přidáme je do utřené hmoty a naplníme jí půlky bílků. K tomu všemu podáváváme opražené toasty.
nahoru
Smažená vejce
Suroviny:5 - 6 vajec (dle počtu strávníků)olejcitrónová šťáva
Na trojobal: strouhanky, vejce, mouka
Postup přípravy:Vejce natvrdo uvařená rozkrojíme. Žloutek vyjmeme, utřeme s trochou olejem a zakapeme citrónem. Vrátíme žloutek do bílkových půlek, které přimáčknutím opět slepíme, pak obalíme jako řízek a na nepříliš prudkém ohni osmažíme. Oleje musí být tolik, aby vejce plavala; použijeme proto menší kastrůlek.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME