Půlnoční pánev aneb snídaně šampiónů
(Z pořadu Jamie Oliviera:"Šefkuchař bez čepice", pořad BBC2 na TV Spektrum, červen 2001)
Suroviny: párečky žampiony rajčata na půlky slanina vejce sendvičový chléb na plátky
(Poznámka: množství jednotlivých surovin přizpůsobíme počtu svých půlnočních hostů.)
Postup přípravy:Na pánev rozehřátou na střední teplotu dáme celé párečky, osmahneme do hněda, pak přidáme houby (žampiony), pánev natřeseme a houby pěkně osmahneme. Přidáme rajčata pokrájené na půlky a položíme je rozříznutou plochou na horké dno pánve. Všechno se nám již hezky smaží; je to ta nejsnadnější smaženice, vše se vlastně děje postupně: napřed dáme párky, neboť trvají nejdéle, potom houby, pak rajčata a nakonec anglickou slaninu. Nejlépe když máme pěknou slaninu, stačí docela obyčejná slanina ze supermarketu, je suchá a nemá v sobě žádnou tu hnusnou vodu, takže se tolik nescvrkne.Chceme, aby slanina byla pěkně křupavá.Zatím co na to čekáme, zapneme si gril (opékač) k opečení toastů.Nakrájíme silnější plátky sendvičového chleba, osmahneme je na grilu dozlatova.Rajčata jsou již pěkně dohněda a teď přijde to nejdůležitější - natřást pánví, aby vše bylo stejnoměrně na ní rozprostřeno.Do pánve rozbijeme vejce a trochu jí nakláníme ze strany na stranu, aby se bílek roztekl všude a pěkně nám součásti omeletky spojil.Po usmažení dáme omeletu na velký talíř a ono to kupodivu drží pěkně pohromadě.Pak ji ještě posypeme trochou mleté papriky.V případě když je omeleta zespoda již hotova a nahoře je ještě tekutý bílek, tak ji dáme ještě na 30 vteřin pod gril, aby se vejce nahoře dodělala.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME