Japonské rolované omelety

Daši-maki tamango - japonská rolovaná omeleta
(Alena Nouzová aj.:"Variace na kuchyně Orientu", s. 172, Avicenum, Praha 1983 a "Prima vařečka", TV Prima, říjen 2000, japonská kuchyně)
Suroviny:
  • 6 vajec
  • 100 ml vývaru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • olej


  • Postup přípravy:
  • Vejce rozšleháme a vmícháme vývar, sójovou omáčku a cukr.
  • Pánev (nejlépe pravoúhlou - obdélníkovou) lehce potřeme olejem.
  • Vhodné když k natírání pánve použijeme smotaný ubrousek namočený jedním koncem do oleje.
  • Pánev rozehřejeme a vlijeme na ni část (1/3) připravené směsi.
  • Když je vaječná hmota téměř sražena, sbalíme ji pomocí vařečky do válečku a přemístíme na vzdálenější okraj pánve (nevyjímáme ji).
  • Pak opět olejem namažeme uvolněnou část dna pánve, nalijeme další 1/3 těsta a další omeletu sbalíme spolu s již upečenou srolovanou omeletou a to tak, že předchozí omeletu převalíme z jednoho konce na druhý a nabalujeme na ni novou omeletu přii nalití vaječné směsi na pánev.
  • Aby úpřidávaná vaječná hmota zatekla pod již upečenou srolovanou omeletu, vždy předchozí srolovanou omeletu malinko nadzvedneme a pánev nakloníme, aby vaječná hmota pod ní natekla.
  • Postup opakujeme 3-krát nebo i vícekrát.
  • Hotový silnější váleček zabalíme na 10 až 15 minut do bambusové síťky (bambusová podložka, gáza, tenká utěrka, fólie apod.), abychom vytvarovali a zpevnili její konečný tvar čtverhranného průřezu.
  • Omeletu nakrájíme, na válečky silné asi 2,5 cm.
  • Podáváme je vychladlé na pokojovou teplotu např. k rýži "suši"
  • Celou nepokrájenou roličku můžeme také uskladnit do lednice, až pro příležitostné další užití, pak ji nakrájíme na kolečka a ozdobíme jimi asijské pokrmy z rýže.
    nahoru

    Tamango maki - japonská rolovaná omeleta se špenátem
    (Cornelia Schinharl: "Party Basics", str. 67, Euromedia Group - Ikar Praha, 2005, japonská kuchyně)

    Suroviny pro 4 porce:
  • 500 g čerstvých nebo zmražených listů špenátu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1-2 lžíce rýžového vína nebo sherry
  • 4 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce rybího vývaru
  • 2-3 oleje na pečení


  • Postup přípravy:
    Příprava špenátové náplně
  • Do většího hrnce dáme vařit dostatečné množství vody.
  • Čerstvý špenát důkladně propláchneme vodou, odstraníme povadlé listy a odštípneme stonky, zmrazený špenát necháme částečně povolit.
  • Špenát vložíme do vroucí vody a jednu minutu povaříme.
  • Potom ho slijeme do síta, vytřepeme vodu, ochladíme proudem studené vody a necháme vychladnout.
  • Nakonec důkladně vymačkáme všechnu vodu a špenát smícháme s jednou lžící sójové omáčky a podle chuti se 100 ml vína.
    Příprava omelety
  • Vejce zlehka promícháme se zbytkem sójové omáčky, cukrem, rybím vývarem a 100 ml rýžového vína.
  • Zahřejeme pánev a nalijeme na ni trochu oleje.
  • Přidáme 1/4 celkového množství vaječné směsi a necháme ji na pánvi při střední teplotě ztuhnout
  • Omeleta by měla zůstat na povrchu lehce vlhká.
  • Pak ji přesuneme na vál a zbytek vaječné směsi upravíme ve třech dávkách stejným způsobem.
    Naplnění a srolování omelety:
  • Špenát rozdělíme na čtyři porce a z každé utvoříme na omeletě podlouhlý váleček.
  • Pak omeletu srolujeme, zabalíme do potravinové fólie a necháme úplně vychladnout.
  • Před podáváním nakrájíme na válečky.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]