Vaječná omeleta z bůčku
(Prima vařečka, TV Prima, 2000)
Suroviny:
  • 750 g prorostlého vepřového bůčku
  • 5 vajec
  • 2 lžíce škrobu
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sójová omáčka
    Příloha: chléb nebo brambory
  • worcester
  • drcený kmín
  • sladká paprika
  • cayenský pepř
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

  • Postup přípravy:
  • Maso nakrájíme na drobné kousky velké asi jako tříčtvrtě malíčku (ani malé, ani moc velké).
  • Přidáme nakrájenou cibuli na měsíčky, nasekaný nebo rozdrcený česnek, okořeníme, a škrob a necháme odležet.
  • Potom na maso na pánvi pomalu, aby se maso propeklo, upečeme s rozšlehanými vajíčky jako omeletu.
  • Na talíři obložíme zeleninou a podáváme s chlebem nebo bramborem.
    »"Z omelet měl majorátní pán rád ty velmi prosté, vzpomínám si jak mi paní Fanny diktovala recept, o nemž tehdy řekla, že je známý. Do půllitru mléka dala čtyři žloutky, 17 deka mouky, sůl, vše dobře promíchala, nakonec vmíchala ze 4 bílků sníh a dala pánev na plotnu. Když omeletu upekla, posypala ji sekaným uzeným masem, svinula, obalila v rozšlehaném vejci a ve strouhané žemli a dala smažit do sádla.«

    (Ladislav Fuks; *1923-+1999:"Vévodkyně a kuchařka", Praha 1983)

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]