Ztracená burgunská vejce dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press: "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání, str. 19, Paseka Litomyšl 1996)
Suroviny pro 2 porce:4 velká vejce1 šálek burgunského vína1/2 šálku hovězího vývaru (bujón)1 malý bobkový list1 1/2 lžičky drobně nakrájené šalotky1 snítka petrželky1/2 lžičky soli1 špetka mletého pepře4 anglické vdolky (žemle)1 lžíce másla1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy:Do pánve nalijeme víno s bujónem, přivedeme k varu a stáhneme plamen, aby směs vařila jen zvolna.Přidáme bobkový list, šalotku, petržel, sůl a pepř. Anglické vdolky (naše žemle - DDK) rozkrojíme napůl a opečeme je. Do kapaliny (polévky) opatrně vyklepneme vejce a na mírném ohni je uvaříme.Hotová vejce vyndáme děravou naběračkou a umístíme na připravené vdolky.Uchováváme v teplé troubě.Připravíme "berre manié" (moučné kuličky s tukem) na zahuštění omáčky:Nejprve utřeme máslo s moukou v jemné těstíčko. Směs přemístíme do kapaliny, ve které se vařila vejce a za stálého míchání vaříme dál až do zhoustnutí na omáčku.Omáčku procedíme na vejce a ihned podáváme.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME