Vejce ztracená nebo "zastřená" - obecně

Suroviny:
  • vejce
  • 750 ml vody
  • 250 ml 4%-ního vinného octa (poměr s vodou je 3 : 1), nebo 1 litr vody se 100 ml 8%-ního vinného octa či citrónové šťávy)


  • Postup přípravy:
  • V širším hrnci naplněném asi do 3/4 objemu uvedeme do varu okyselenou vodu.
  • Když již voda vaří vpustíme do ní opatrně ze šálku nebo pomocí naběračky rozbité vejce, vejce ale musí být čerstvá, čerstvé vejce zůstane celistvé, starší se rozteče.
  • Částečně tomu zabráníme, když po vpuštění vejce do vody bílek vidličkou přehrnujeme přes žloutek.
  • Dalším trikem je roztočení vody v hrnci lžící nebo vařečkou a vkládání vejce do středu tohoto víru.
  • Jakmile voda začne opět téměř vřít zmírníme oheň a vejce necháme "táhnout" 3 - 4 minuty, aby však žloutek zůstal ještě polotuhý.
  • Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící a podáváme je ještě teplá.
  • K uchování teploty pokrmu si můžeme pomoci tak, že vejce po zhotovení vkládáme do teplé vody.
  • Nejlepší však je vložení do hotové teplé omáčky a podávat okamžitě.
  • Pokud však přece jen potřebujeme připravená ztracená vejce po nějakou chvilku skladovat, ponoříme je do studené vody a pak při podávání je teprve prohřejeme v teplé omáčce.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]