Vejce ztracená nebo "zastřená" - obecně
Suroviny:vejce750 ml vody250 ml 4%-ního vinného octa (poměr s vodou je 3 : 1), nebo 1 litr vody se 100 ml 8%-ního vinného octa či citrónové šťávy)
Postup přípravy: V širším hrnci naplněném asi do 3/4 objemu uvedeme do varu okyselenou vodu. Když již voda vaří vpustíme do ní opatrně ze šálku nebo pomocí naběračky rozbité vejce, vejce ale musí být čerstvá, čerstvé vejce zůstane celistvé, starší se rozteče. Částečně tomu zabráníme, když po vpuštění vejce do vody bílek vidličkou přehrnujeme přes žloutek. Dalším trikem je roztočení vody v hrnci lžící nebo vařečkou a vkládání vejce do středu tohoto víru. Jakmile voda začne opět téměř vřít zmírníme oheň a vejce necháme "táhnout" 3 - 4 minuty, aby však žloutek zůstal ještě polotuhý. Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící a podáváme je ještě teplá. K uchování teploty pokrmu si můžeme pomoci tak, že vejce po zhotovení vkládáme do teplé vody. Nejlepší však je vložení do hotové teplé omáčky a podávat okamžitě.Pokud však přece jen potřebujeme připravená ztracená vejce po nějakou chvilku skladovat, ponoříme je do studené vody a pak při podávání je teprve prohřejeme v teplé omáčce.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME