Vejce sázená a vejce "na kyselo"
(Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", Pannonia-Budapešť, 1960)

Suroviny pro 2 osoby:
  • 4 vejce
    Na sázená vejce:
  • 150 ml smetany
  • strouhaný parmazán
  • máslo (velikosti ořechu)
    Na vejce "na kyselo":
  • hustá hnědá zapražená polévka
  • cukr
  • koření: bobkový list, citrónová kůra, špetka majoránky
  • vinný ocet
  • 1 citrón a citrónová šťáva


  • Postup přípravy:
    Sázená vejce přichystáme, když je upečeme na másle, nejlépe v kulaté malé formě, nebo v miskách speciálního lívanečníku, současně je hned osolíme. Vejce jsou správně pečená, když je bílek již sražen, ale přitom je ještě vláčný a žloutek je polotekutý. Proto pečeme jen na mírném ohni, neboť jinak prudce upečený bílek se stává houževnatým. Vejce dosolíme a žloutek potřeme lehce peroutkou namočenou v oleji, nebo v rozhřátém másle.
  • Sázená vejce můžeme vylepšit, když na pánvi rozpustíme kousek másla a přidáme smetanu. Jakmile začne smetana vřít, rozklepeme do ní vejce, osolíme, posypeme strouhaným parmazánem a bez míchání počkáme několik málo minut až bílky ztuhnou. Podáváme v míse, ve které jsme vejce připravili.

    Vejce "na kyselo" připravíme opatrným rozklepnutím vajec do husté zapražené hnědé polévky, ochucené cukrem a kořením. Dáváme pozor, aby se nám vajíčka nesmíchala. Můžeme si pomoci tím, že lžící v hrnci roztočíme až vznikne vír. Do středu víru pak syrové vejce pomocí misky (větší lžíce) vložíme. Setrvačné síly usnadní přípravu pěkně tvarovaných vajíček. Pak přidáme trochu vinného octa a citrónu; chvíli povaříme a podáváme jako polévku.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]