Míchaná vejce ve slaném závinu
("Prima vařečka", TV Prima,2000)

Suroviny:
  • 1/2 balení listového těsta
    Na náplň:
  • 5 vajec
  • 1 paprika
  • 200 g párků (2 kusy)
  • 200 g sterilovaných okurek
  • sůl, bílý pepř
  • 50 g másla


  • Postup přípravy:
    Nejdříve připravíme náplň:
  • Na másle usmažíme míchaná vejce s nakrájenou paprikou a necháme vychladnout.
  • Mezitím listové těsto rozválíme na tenký plát, potřeme vrstvou míchaných vajec a podélně položíme za sebou párky a z druhé strany za sebou podélně nakrájené okurky.
  • Vše zavineme do těsné roličky a konce uzavřeme přeložením.
  • Závin potřeme vejcem a pečeme asi 30 minut.
    »"Máme pro ně lepší použití," řekl Niels, "jen si uvědom, co všechno můžeme udělat z téhle slepičí nadílky!" "Vajíčka naměkko, nahniličku, natvrdo, ruská vejce, velikonoční vejce," vypočítaval jsem. "Volské oko, ztracená vejce, míchaná vejce," pokračoval Niels. "Míchaná vejce se sardelemi, se šunkou, na cibulce, s játry . . .". "A," přerušil mně Niels, "znáš tohle? Pár lišek a kousek uzeného lososa nasekáš nadrobno a dusíš na másle a v hovězím vývaru. Rozmícháš půl tuctu vajec s trochou mléka, trochou soli a pepře, naliješ na pánev. Nesmaž příliš dlouho, vajíčka musí zůstat pěkně vločkovitá a jemná a musí vábně vonět"«

    (Jakob Flach, 1895-1982, švýcarský prozaik: "Minestra", Frankfurt an Main, 1981)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]