Vejce s knedlíky a houbami
(Jiřina Šejbalová: "Vaříme na chatě", 1996)

Suroviny:
  • směs nasbíraných hub (nebo žampiony, hlívy)
  • 1 lžíce másla
  • knedlíky
  • 3 vejce

  • Příloha:hlávkový salát

    Postup přípravy:
  • Nakrájenou houbovou směs (čím pestřejší tím lepší) normálně podusíme na másle.
  • Na jiné pánvi pak na másle opečeme dozlatova na kostičky nakrájené knedlíky, přidáme houby a zalijeme rozšlehanými vejci.
  • Hub by mělo být stejně jako knedlíků.
  • Když se vejce srazí, přidáme kus syrového másla, které se nechá v knedlíkách rozpustit již mimo oheň.

    Poznámka DDK:
    Vejce s rohlíky a houbami - mohou být jednoduchou a výbornou pochoutkou, i když použijeme pro nás dostupnější směs žampionů a hlívy ústřičné, podušené nejdříve na cibulce. A pak jako obměnu můžeme místo knedlíků vložit jen osmahnuté nakrájené starší rohlíky.

    Vaječník dle Anuše Kejřové-Navrátilové - její "Úsporné kuchařky", vydané v Hradci Královém r. 1928 připravíme i tehdy, zbudou-li nám suché lívance, místo výše již zmíněných knedlíků, rozkrájíme je na menší kostečky, dáme je na kousek sádla na pánev dorůžova osmažiti; pak přidáme k nim 2-3 celá vejce, špetku soli a za stálého míchání necháme ztuhnouti. Jest to chutná a při tom dosti sytá večeře zejména pro dítky.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]