Zeťova vejce
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 oblíbených receptů z celého světa", str. 126, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)

Suroviny:
  • 6 vajec uvařených natvrdo a oloupaných
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule, pokrájená na kolečka
  • 2 červené chilli papričky pokrájené na kolečka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce vody
  • 2 lžíce dužiny tamarindu (nahradíme dvojnásobným množstvím citrónové šťávy)
  • 1 lžíce kapalného polévkového koření nebo sójové omáčky - zvlášť, až při podávání rýže

  • Příloha: rýže´

    Postup přípravy:
  • Vařená vejce propícháme 2 až 3 krát koktejlovým nebo zubním páratkem.
  • Ve woku rozehřejeme olej a osmažíme vejce, aby byla křupavá a zbarvená do zlatova.
  • Pak je položíme na ubrousek abychom odstranili přebytečný olej.
  • Vejce podélně rozpůlíme a rozložíme úhledně do kruhu na servírovací misku.
  • Na 1 lžíci použitého oleje (zbytek vylejeme) osmažíme ve woku cibuli a chilli papričky tak, aby byly nazlátlé a křupavé - necháme je okapat na ubrousku.
  • Ve woku ohřejeme vodu, přidáme dužinu tamarindu (nebo citrónovou šťávu), přidáme polévkové koření a povaříme 5 minut do zhoustnutí.
  • Takto připravenou omáčku přelijeme vejce a pomocí lžíce na ně nasypeme osmahnutou cibuli a chilli papričky.
  • Podáváme s rýží, kterou můžeme umístit jako kopeček ve středu talíře.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]