Zapečené vinné klobásky trochu jinak
(Recept zaslaný a doporučený DDK Jarmilkou Hanušovou z Kralup nad Vltavou, květen 2010)
Vinná klobása domácí, ilustrační fotoVinné klobásky trochu jinak - je předpis, který je uveden (jak jsem vypátral) také na stránkách mimibazar.cz i s obrázky znázorňující jednotlivě kroky přípravy. Ta je však tak jednoduchá, že nám stačí pouhý popis postupu. Recept mně byl doporučen po odzkoušení uvedenou dopisovatelkou DDK Jarmilkou. Hanušovou,. Když jsem se přistěhoval z Moravy do Kralup, zjistil jsem, že v této oblasti je smažená vinná klobása obalená v mouce nebo v trojobalu opravdu hitem vánočního období (dokonce se zapisovaly před Vánocemi v obchodech na ně objednávky) a jsou stejně obvyklé na vánočním stole jako tradiční kapr. U nás na Jižní Moravě jsem se s tímto zvykem v takovém rozsahu nesetkal. V literatuře včetně internetu je popsána spousta receptů na použití třeba i samotné náplně vinných klobásek např. na knedlíčky nebo na úpravu stočených klobásek do klubíčka v různých obměnách. Vinné klobásky dostaneme někdy koupit i mimo Vánoc tj. po celé chladnější období. Jsou jedním z masných pokrmů, který se snadno připravují a nepotřebujeme k tomu nějaké zvláštní zařízení. Při domácí přípravě masa na vinné klobásy musíme věnovat dostatečnou péči surovinám a použít pokud možno nejjemnější křehké libové maso z vepřové kýty nebo plecka a tučné vepřové maso z bůčku. Stručně lze uvést, že je doporučováno použít 45 % libového vepřového masa (kýta nebo plecko), 35 % tučného vepřového masa z bůčku, 7 % tvrdých rohlíků, 7 % přírodního bílého vína, 6 % mléka a koření (na 10 kg vinných klobás): 100 g soli, 10 g mletého pepře,4 g citrónové kůry 4 g muškátového květu. Maso jemně umeleme, přidáme v mléce rozmočené rohlíky, pak přidáme víno a promícháme aby se vše propojilo. Doporučuje se mletý tučný vepřový bůček zamíchávat až jako poslední. Vmícháme koření a opět hněteme až se hmota pěkně spojí. Receptů pro přípravu klobás s různými obměnami je více např. i s mletým hovězím nebo telecím masem. Nakonec masovou hmotu plníme do střívek. Já si ale pro vinné klobásky občas chodím normálně k řezníkovi. Následuje recept na netradičně zapečené vinné klobásky, jak jsem již předeslal.
Suroviny:
  • asi 1 kg vinné klobásy
  • 1 cibule, na tenká kolečka
  • žampiony na plátky (mohou být i sterilované - celá plechovka)
  • kečup nebo rajský protlak
  • 10 dkg šunkového salámu na plátky
  • balíček tvrdého plátkového sýra

    Postup přípravy:
  • Klobásu nakrájíme na kousky asi 20 cm dlouhé a každý stočíme do šneku tak, aby ve středu zůstala malá mezera, sepneme párátkem nebo špejlí.
  • Na dno pekáčku položíme svinuté bílé vinné klobásky a podlijeme trochou vody.
  • V troubě vyhřáté na 180°C pečeme asi 15 minut.
  • Každou částečně upečenou klobásu posypeme na tenká kolečka nakrájenou cibulí, poklademe nakrájenými plátky žampionů a zakapeme kečupem nebo rajským protlakem.
  • Pak je překryjeme plátky šunkového salámu a plátky sýra.
  • Vložíme zpět do trouby a zapéčeme dozlatova.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]