Sladká uzená pečeně se sušeným ovocem
(Dana Obermayerová,recept z časopisu
ONA DNES", str. 32, 2008)
Sušené ovoce se výborně hodí i k přípravě různých masitých jídel. Zdánlivě obyčejné jídlo, jako je uzená pečinká, obzvláštní naše chuťové buňky svou sladkokyselou chutí. Zde je jeden z návodů, podle kterého si můžeme dopřát neobyčejné lahodné jídlo a přitom všem snadno dostupné. Můžeme je zkusit ve sváteční dny nebo při jiných slavnostních příležitostech.
Sladká uzená pečeně se sušeným ovocemSuroviny:
  • 800 g uzené pečeně (nízké karé)
  • kořenná zelenina: 1 větší mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel
  • 1 cibule, oloupaná
  • koření:3 hřebíčky, 4 celé pepře, 3 kuličky nového koření, kousek celé skořice
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 200 g sušených meruněk, švestek a hrušek
  • 250 ml pomerančové šťávy (džusu)
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce meruňkové zavařeniny
  • 1 lžíce dijónské hořčice
  • citrónová šťáva na dochucení
  • 1 lžička másla

    Postup přípravy:
  • Sušené ovoce propláchneme horkou vodou, zalijeme částí pomerančové šťávy a necháme změknout.
  • V misce promícháme med s trochou teplé vody, zbylou pomerančovou šťávou, zavařeninou, hořčicí a špetkou soli.
  • Očištěnou kořennou zeleninu překrájíme, zalijeme 2 litry vody, přidáme celou cibuli se zapíchanými hřebíčky, koření a uvedeme k varu.
  • Přidáme opláchnuté maso a vaříme asi půl hodiny.
  • Uvařené uzené maso vyjmeme z vývaru a přemístíme do pekáčku.
  • Maso přelijeme medovou směsí a podlijeme připraveným pomerančovým džusem se sušeným ovocem a trochou vody.
  • Vložíme do předehřáté trouby (180°C) a pečeme asi 30 minut, dokud se na povrchu neutvoří zlatá kůrčička.
  • Během pečení maso potíráme a přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou, aby se šťáva s ovocem nepřipalovala.
  • Nakonec upečné maso vyjmeme a šťávu s ovocem zjemníme kouskem másla, popřípadě chuť dotáhneme solí a citrónovou šťávou.<>li.Podáváme např. s bramborovým pyré.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]