Sladká uzená pečeně se sušeným ovocem
(Dana Obermayerová,recept z časopisu ONA DNES", str. 32, 2008)Sušené ovoce se výborně hodí i k přípravě různých masitých jídel. Zdánlivě obyčejné jídlo, jako je uzená pečinká, obzvláštní naše chuťové buňky svou sladkokyselou chutí. Zde je jeden z návodů, podle kterého si můžeme dopřát neobyčejné lahodné jídlo a přitom všem snadno dostupné. Můžeme je zkusit ve sváteční dny nebo při jiných slavnostních příležitostech.
Suroviny:800 g uzené pečeně (nízké karé)kořenná zelenina: 1 větší mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel1 cibule, oloupanákoření:3 hřebíčky, 4 celé pepře, 3 kuličky nového koření, kousek celé skořicesnítka čerstvého tymiánu200 g sušených meruněk, švestek a hrušek250 ml pomerančové šťávy (džusu)2 lžíce medu2 lžíce meruňkové zavařeniny1 lžíce dijónské hořčicecitrónová šťáva na dochucení1 lžička másla
Postup přípravy:Sušené ovoce propláchneme horkou vodou, zalijeme částí pomerančové šťávy a necháme změknout.V misce promícháme med s trochou teplé vody, zbylou pomerančovou šťávou, zavařeninou, hořčicí a špetkou soli.Očištěnou kořennou zeleninu překrájíme, zalijeme 2 litry vody, přidáme celou cibuli se zapíchanými hřebíčky, koření a uvedeme k varu.Přidáme opláchnuté maso a vaříme asi půl hodiny.Uvařené uzené maso vyjmeme z vývaru a přemístíme do pekáčku.Maso přelijeme medovou směsí a podlijeme připraveným pomerančovým džusem se sušeným ovocem a trochou vody.Vložíme do předehřáté trouby (180°C) a pečeme asi 30 minut, dokud se na povrchu neutvoří zlatá kůrčička.Během pečení maso potíráme a přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou, aby se šťáva s ovocem nepřipalovala.Nakonec upečné maso vyjmeme a šťávu s ovocem zjemníme kouskem másla, popřípadě chuť dotáhneme solí a citrónovou šťávou.<>li.Podáváme např. s bramborovým pyré.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME