Zapečené špekáčky v pivě
(Recept převzat z časopisu "Apetit" od Veroniky Koudelkové z Prahy, str. 8, říjen 2007Zapečené špekáčky v pivě alias premiérové buřty v pivě - uveřejnil časopis "Apetit. Autorkou je divadelní nápověda Veronika Koudelková, která je údajně připravuje při příležitosti premiér ve svém domovském divadle Rokoko. V původním receptu od její maminky se buřty podélně rozpůlily a obložily cibulami a paprikami. Píše: "Používají se obyčejné (tzv. "šizené") špekáčky, ze kterých se nevypéká tolik tuku, který je jinak třeba odebírat. Originál se peče ve větším množství a na etapy: nejdříve v rozpálené troubě, pak při nižším výkonu a klidně i několik dní - vždy asi po dvou hodinách. Jak hmota ubývá, doplňujeme suroviny, ale vždy tak, aby se stihly propéct, než troubu vypneme. Pokrm chutí připomíná ostřejší lečo"
Suroviny pro 4 osoby:500 g špekáčků, na kolečka500 g cibule, na osminky1/2 sklenice kozích rohů (nakládaných tenkých zahnutých paprik)1 pálivá feferonka500 ml černého piva500 ml ostrého kečupu
Postup přípravy:Špekáčky nakrájíme na kolečka, cibuli oloupáme a pokrájíme na osminky. Vložíme do pekáče, přidáme nakládané papriky, feferonku, zalijeme pivem a kečupem.Vše promícháme a hodinu pečeme v troubě při 180 - 200 °C. Občas promícháme. Omáčka by měla zhoustnout a v chuti by nemělo být znát pivo.
V časopise "Pošli recept" jsem našel obdobný recept, s tím rozdílem, že špekáčky necháváme vcelku a jen je nařízneme. Podélné řezy naplníme cibulí, kapii nebo sladkokyslou okurkou a pod. Případně můžeme na plech přidat i nakrájená, jádřinců zbavená, jablka a současně v pekáčku upéct i na tenké plátky nakrájené brambory či jinou zeleninu. Recept obsahuje nejen nezbytnou cibuli, ale i česnek, které spolu se zvolenou zeleninou a pivem dodají špekáčkům skvělou chuť.
Špekáčky na černém pivě
(Recept zaslala Jana Válková do časopisu "Pošli recept", červen 2008)
Suroviny pro 6 osob:10 špekáčků3 středně velké cibule, na čtvrtkolečka3-4 paprikové lusky (zelený, žlutý, červený), příčně nakrájené na plátky1 větší pórek na kolečkaoloupaná a neoloupaný česnek dle chuti1 kečup, dávkujeme přiměřeně dle potřeby1 tmavé pivokoření - chilli, pepř(případně další zelenina - viz úvod)
Postup přípravy:Špekáčky necháme vcelku jen je na hřbetu nařízneme do mřížky a na protilehlé straně je nařízneme podélně. Hlubší podélné řezy plníme půlkolečky cibule (případně jinou zeleninou) a vše posypeme kořením podle chuti.Špekáčky uspořádáme vedle sebe na větší pekáč, zasypeme na kolečka nakrájeným pórkem a příčně nakrájenými plátky paprik.Vše pak polijeme kečupem a podlijeme tmavým (černým) pivem.Pečeme asi necelé dvě hodiny v troubě při 150°C.Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem nebo bílým pečivem. No a a jak se říká do třetího všeho dobrého. Magazín pro zákazníky supermarketů a hypermarketů Alber nazvaný "Albert v kuchyni" (srpen 2009) nabízí další variantu přípravy uzenin na černém pivu - "pro labužníky". Zde pro změnu doporučuje použít jako základní surovinu lahůdkové párky AQ; pro doplnění však uvádím, že lze i v tomto případě použít i jiné uzeniny třeba dobré špekáčky, jako v předešlých receptech.
Párky na černém pivě
Suroviny pro 4 osoby:3 cibule, najemno nasekané4 lžíce sójové omáčky200 ml kečupu1 lžíce worcesterské omáčky4 lžíce oleje2 lžičky oregana a špetka soli300 ml černého piva1 lžíce škrobové moučky2 pálivé papriky na kolečka1 kg lahůdkových párků AQ (označení výrobku pro Albert), nebo podobných uzenin, případně i špekáčků.
Postup přípravy:Cibuli smícháme se sójovou omáčkou, kečupem, worcesterskou omáčkou, olejem, oreganem a trochou soli.V pivu rozmícháme škrobovou moučku.Obě směsi smícháme na "pivní omáčku"Párky nařežeme do mřížky, naskládáme do pekáčku, obložíme kolečky papriky a zalijeme pivní omáčkou.Pečeme půl hodiny při 190°C.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME