Uzenky s brambory z Valle d'Aosta - Salsicce e Patate
(Kyle Phillips: "Your Guide to Italian Cuisine", únor 2006, italská kuchyně)
Uzenky s bramborami - Salsicce e Patate: - je kombinace potravin typická zejména pro hornaté oblasti, kde se tak dobře daří bramborům, skotu i bravu. Stejně je tomu tak v horském údolí Valle d'Aosta zastrčeném mezi hornatý italský region Piemonte a francouzské Savojsko. Podobnost místního dialektu obyvatel z francouzštinou i stravovací zvyklosti prozrazují velmi úzké vazby s francouzskými oblastmi z druhé strany pohoří, který kupodivu převládal nad vlivem "mateřského" italského Piemontu, který údolí z velké části obklopuje. Ve "valdostanské kuchyni" převládaly jako suroviny uzeniny, uzené maso, brambory na všechny způsoby a také polenta; pomáhaly většině obyvatel přečkat zimu. A konečně zde byly kvalitní sýry jako např. "fontina" z kravského mléka. Strmé horské pastviny, mají ideální podmínky pro chov ovcí, koz a dobytka. Zdejší pastýři vyhánějí svá zvířata do hor ihned jakmile roztaje sníh a pak během léta na místě vyrábějí své vynikající "formaggio d'alpeggio" - sýry pocházející z alpské píce. V minulosti v nabídkách horských hospod ve Valle d'Aosta převažovala jídla z uzenin a brambor. K přípravě následujícího jednoduchého, tradičního pokrmu budeme potřebovat libové uzenky, chutné máslo a dobré brambory. Tak připravíme jednoduchý "selský" pokrm, který se zeleninovým salátem bude i pro nás dobrým způsobem, jak se vyrovnat se stále trvajícím zimním chladem.
Suroviny na 4 porce:
  • 4 libovější uzenky (špekáčky aj.), nakrájené
  • 2 plátky uzené slaniny nebo pancetty, nakrájené najemno
  • 4 větší brambory, oloupané na plátky
  • 1/2 cibule, najemno nakrájená
  • 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • horká voda nebo vývar

    Postup přípravy:
    Ve vyšší pánvi rozpustíme máslo, přídáme brambory a všechny ostatní nakrájené suroviny, kromě uzenek. Za míchání osmahneme, a když je cibule nahnědlá přidáme nakrájenou uzeninu. Zalijeme vodou nebo vývarem, aby byly suroviny ponořené, zahříváme až se všecha kapalina vyvaří a brambory jsou měkké. Celková doby vaření je necelá jedna hodina.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]