Pařížští utopenci
(Ze stránky Koření od Antonína, zařazeno do DDK v prosinci 1999)
Suroviny na 3 l sklenici od okurek:24 ks špekáčků (asi 2 kg) 1 l lihového octa (8 %)1 l vody350 - 400 g malé cibule nakrájené na kolečka 1/2 sáčku směsi např. "Pařížský pepř" od Antonína
Příloha: tmavý chléb, pivo
Postup přípravy:Sklenici pro naložení dobře vymyjeme horkou vodou.Do velkého hrnce nalijeme 1 litr vody a 1 litr vinného 8 % octa; při použití tohoto poměru získáme nálev trochu kyselejší; méně kyselý nálev získáme poměrem 0,7 litru octa na 1,3 l vody. Nálev přivedeme k varu a necháme krátce povařit, odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a do 3/4 podélně nařízneme.Každý špekáček opatrně rozevřeme, hustě prosypeme směsí pepřů, např."Pařížským pepřem a vložíme cca 3 celá kolečka cibule.Obě poloviny špekáčku zmáčkneme k sobě a vkládáme po vrstvách do sklenice; (jedna vrstva obsahuje asi 4 ks špekáčků, záleží na jejich velikosti).Jednotlivé vrstvy špekáčků prosypeme rozdrobenými kolečky cibule. Na závěr zalijeme studeným nálevem, sklenici dobře uzavřeme a necháme minimálně 10 dní odležet. Podáváme s tmavým čerstvým chlebem a zapíjíme dobře vychlazeným pivem.»Jistý hostitel na Chaussée d´Antin dal předložit na stůl ohromný arléský cervulát (salám, buřtík - pozn. DDK). Smím vám mabídnout plátek?" tázal se své sousedky, "je to důkladný kus, který svědčí o dobrém domě." "Je věru tučný, všechna čest," odpověděla dáma, pozorujíc jej zlomyslně lorňonem, "škoda jen, že má tak zatrolený zevnějšek."« - »"Nemám valné mínění o tomto člověku," pravil hrabě de M . . ., mluvě o kandidátu, který právě dosáhl určitého postavení, "vždyť nejedl nikdy cervulát á la Richelieu a nezná ani kotlety á la Soubise."«