Sloní žrádlo ze salámu - nakládaná uzenina
(Ze stránky
Koření od Antonína, zařazeno do DDK leden 2000)

Suroviny:
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce octa
  • 2 kostky cukru
  • 2 cibule
  • 2 nakládané okurky (ve sladkokyselém nálevu)
  • 500 g špekáčků nebo měkkého salámu
  • 2 majolky v malé krabičce (celkem 250 ml)
  • směs koření "Ďábelská pomazánka"

  • Příloha: bílé pečivo (rohlík, veka)

    Postup přípravy:
  • V rendlíku smícháme olej, hořčici (dle chuti), kečup, ocet, cukr, zahřejeme k bodu varu a necháme vychladnout.
  • Potom přelijeme do misky, přidáme nadrobno nakrájené cibule, nasekané nakládané okurky, oloupané a nadrobno nakrájené špekáčky nebo salám.
  • Dále přidáme majolku a směs koření "Ďábelská pomazánka" (1 lžičku - příjemně kořeněné, 2 lžičky - pikantní, 3 a více lžiček - pálivé).
  • Případně ochutíme vlastní směsí koření.
  • Vše dobře promícháme a necháme v lednici minimálně půl hodiny odležet.
  • Podáváme s bílým pečivem.
    »Veliký nůž kmital v Jolanině ruce a ostří pravidelně sekalo do prkna, jak na něm krájela chléb, koňský salám, slaninu, cibuli, papriky, vše na kostky. Pak si otřela loktem z čela pot, vše zasypala hojně solí, pepřem a paprikou a vjížděla nahýma rukama (na sobě měla jen kalhotky a podprsenku) až po lokty do té hromady žrádla, až je prohnětla do čtvrtmetrové pyramidy. Nakonec polít arašídovým olejem a servíruje na prkně bez příborů.«

    (Vladimír Páral, 1932, český prozaik:"Milenci a vrazi", Praha 1969)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]