Pečený vinný klobásový dlabanec
(Ze stránky Koření od Antonína, zařazeno do DDK v lednu 2000)
Suroviny:450 g vepřového bůčku bez kůže a kosti, mletý200 g libového hovězího masa, mletého200 g libového vepřového masa, mletého250 g vepřové kýty, na kostičky2 housky150 g anglické nebo uzené slaniny, na plátky1 lžíce směsi koření "Klobásová" od Antonínasůl150 ml mléka 100 ml suchého bílého vína150 ml vodytuk nebo olej na vymazání plechu
Příloha: brambory s máslem posypané osmaženou cibulkou, kyselé zelí, okurka apod.
Postup přípravy:Housky nebo žemle pokrájíme najemno a namočíme v mléku. Maso z vepřové kýty nakrájíme na malé kostičky (0,5 - 1 cm), vepřový bůček, libové hovězí a libové vepřové maso jemně pomeleme. Přidáme namočené housky, nakrájenou vepřovou kýtu, směs koření "Klobásová", sůl, suché bílé víno a vše dobře promícháme a prohněteme. Dáme do chladu na 24 hodin odležet. Plech na pečení vymažeme tukem nebo olejem. Klobásové těsto vyjmeme z chladničky, přimícháme asi 150 ml vody a ještě jednou dobře prohněteme. Hmotu rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný plech a na vrch poklademe plátky slaniny. Vložíme do studené trouby (teplotu nastavíme na 200 °C) a dáme péci. Celkový čas pečení je mezi 30 - 45 minutami, podle typu trouby. Pečený dlabanec podáváme teplý nebo studený s vařenými bramborami sypanými osmaženou cibulkou a s kyselým zelím, či okurkou.
ZPĚT do kapitolyHOME