Pečený vinný klobásový dlabanec
(Ze stránky
Koření od Antonína, zařazeno do DDK v lednu 2000)

Suroviny:
  • 450 g vepřového bůčku bez kůže a kosti, mletý
  • 200 g libového hovězího masa, mletého
  • 200 g libového vepřového masa, mletého
  • 250 g vepřové kýty, na kostičky
  • 2 housky
  • 150 g anglické nebo uzené slaniny, na plátky
  • 1 lžíce směsi koření "Klobásová" od Antonína
  • sůl
  • 150 ml mléka
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 150 ml vody
  • tuk nebo olej na vymazání plechu

  • Příloha: brambory s máslem posypané osmaženou cibulkou, kyselé zelí, okurka apod.

    Postup přípravy:
  • Housky nebo žemle pokrájíme najemno a namočíme v mléku.
  • Maso z vepřové kýty nakrájíme na malé kostičky (0,5 - 1 cm), vepřový bůček, libové hovězí a libové vepřové maso jemně pomeleme.
  • Přidáme namočené housky, nakrájenou vepřovou kýtu, směs koření "Klobásová", sůl, suché bílé víno a vše dobře promícháme a prohněteme.
  • Dáme do chladu na 24 hodin odležet.
  • Plech na pečení vymažeme tukem nebo olejem.
  • Klobásové těsto vyjmeme z chladničky, přimícháme asi 150 ml vody a ještě jednou dobře prohněteme.
  • Hmotu rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný plech a na vrch poklademe plátky slaniny.
  • Vložíme do studené trouby (teplotu nastavíme na 200 °C) a dáme péci.
  • Celkový čas pečení je mezi 30 - 45 minutami, podle typu trouby.
  • Pečený dlabanec podáváme teplý nebo studený s vařenými bramborami sypanými osmaženou cibulkou a s kyselým zelím, či okurkou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]