Vánoční vinné klobásky
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 2000)
Suroviny:
500 g vepřového plecka500 g hovězího zadního300 g tučného vepřového ořezu200 g slaniny2 veky300 ml mléka100 ml smetany200 ml bílého suchého vínasůl, pepř, hřebíček, nové kořenískopová střívkaolej
Příloha: brambory, chléb s hořčicí
Postup přípravy:Kostky masa prosolíme a promícháme a necháme asi 1 hodinu odležet. Žemle namočíme do části mléka. Maso a slaninu najemno umeleme spolu s vymačkanou žemlí. Pak promícháme s kořením rozpuštěným ve víně, přidáme zbytek mléka, vína a smetanu. Vytvoříme hladkou hmotu (nejlépe v mixeru), kterou naplníme střívko stočíme a zajistíme skrze smotek propíchnutím špejlí. Pokud nemáme plničku a střívka, tak můžeme vytvořit válečky, které obalíme ve strouhance a osmažíme. Podáváme s chlebem nebo bramborami.
ZPĚT do kapitolyHOME