Křupavé houbové wontony

(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str 83, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)
Wontony [wantan, wanton, nebo wuntun] - jsou trochu baculatější a poněkud větší knedlíčky připravované s oblibou v řadě čínských (kantonské, sečuánské a americko-činské) kuchyních. Jsou připravovány z tenkého těsta čtvercového tvaru (10 cm) uhněteného z pšeničné mouky, vody soli a tuku (sádlo, lůj). Těsto bývá k dostání již hotové a nakrájené do příslušného tvaru nebo si je můžeme připravit sami (viz předpis ZDE). Pak je naplněno různou nádivkou např. typická nádivka se skládá z jemně nasekaného vepřového masa, zázvoru, cibule a hrubějí nakrájených případně i celých krevet. Nádivky však bývají rozmanité např. čistě zeleninové nebo s houbami apod. Wontony jsou podávány v polévce nebo mohou být, jako v našem případě fritovány dokřupava.
Křupavé houbové wontony - foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 16 plátků wontonového těsta základního
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl
  • 8 párátek namočených 30 minut ve studené vodě
    Na náplň:
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce nasekané cibule
  • 1 menší nasekaný stroužek česneku
  • 1 lžička nasekaného oddenku zázvoru
  • 60 g nadrobno pokrájených žampionů
    Na omáčku k namáčení:
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 tence pokrájené jarní cibulky (šalotky)
  • 1 ks červené a 1 ks zelené chilli paprička, zbavených semínek, najemno nasekaných
  • 3 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce suchého sherry
  • špetka cukru

    Postup přípravy::
  • V předehřátém woku nebo hlubší pánvi na smažení rozehřejeme olej.
  • Přidáme cibuli, česnek a oddenek zázvoru a vše restujeme 2 minuty.
  • Do woku vhodíme houby a osmahneme je další 2 minuty.
  • Směs podle chuti osolíme a necháme vychladnout.
  • Jednu lžičku houbové náplně vložíme lžičkou do středu každého čtverce wontonového těsta. Složíme pak dohromady dva protilehlé konce čtverce do tvaru trojúhelníku a stiskneme je k sobě.
  • Totéž uděláme se dvěma protilehlými zbývajícími konci, na každé párátko (špejli) napíchneme dva wontony.
  • Ve velké pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje a postupně wontony napíchnuté na párátkách (špejlích) usmažíme dozlatova a dokřupava.
  • Olej by neměl mít velkou teplotu, aby wontony příliš nezhnědly.
  • Děrovanou lžící wontony vyjmeme a odložíme na papírové ubrousky k odsátí tuku.
  • Křupavé wontony vložíme do servírovací mísy a podáváme s omáčkou na namáčení (viz níže příprava) ve zvláštní misce misce. Do omáčky wontony namáčíme a pomáháme si zastrčenými páratky (špejlemi).
    Příprava omáčky na namáčení:
  • V menší pánvičce rozehřejeme rostlinný olej.
  • Do misky vložíme nakrájené jarní cibulky a přelijeme je horkým olejem.
  • Pak přimícháme ostatní přísady, tj. chilli papričky, sójovou omáčku, vinný ocet, suché sherry a cukr.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]