Fatayer - libanonské taštičky se špenátem
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 2000, arabská kuchyně)
Fatayer - je typický arabský "slaný moučník", zvláště oblíbený v zemích Středního Východu - v Sýrii, Jordánsku a Libanonu. Postup přípravy pokrmu s názornými obrázky jednotlivých fází je v angličtině i s dalšími údaji uveden na internetové stránce Arabic Slices. Doufám, že podle níže uvedeného popisu pokrm také snadno připravíte.
Suroviny:
Na těsto:
  • 1 kg hladké mouky
  • 10 g droždí
  • sůl, cukr
    Na náplň
  • cibule
  • špenát čerstvý
  • koření sumac (případně vynecháme a nahradíme podle chuti citrónovou šťávou)
  • kyselina citrónová (nebo šťáva z citrónu)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • piniové oříšky
    Příloha: zeleninový salát

    Postup přípravy:
  • Z mouky a vody a kvásku vypracujeme těsto a necháme odležet.
  • Z těsta pak vyválíme placku a vykrojíme kolečka.
  • Do koleček vkládáme špenátovou nádivku a nahoru nasypeme piniové oříšky a zabalíme do tvaru trojúhelníku.
  • Dáme na pekáč a upečeme v troubě a podáváme položené na zeleninový salát.
    Příprava špenátové nádivky:
  • Čerstvý špenát nakrájíme nadrobno a cibulku velmi jemně posekáme na malé kousky a smícháme.
  • Přidáme arabské koření sumac nebo citrónovou šťávu, olivový olej a vše dobře promícháme.

    Poznámka DDK:
    Koření sumac
    - Rhus coriaria patří do rodiny Anacardiaceae. Jsou to jsou bobule divoce rostoucího keře v oblasti Středozemního moře, zejména na Sicilii a jižní Itálii a v některých zemích Středního východu. Je to základní a velmi široce používaná ingredience arabské, turecké a zejména libanonské kuchyně. Používá se k okyselení pokrmů tak, jako jinde je používána citronová šťáva, tamarind nebo vinný ocet. Je součástí grilovacích marinád na kebaby, ryby, drůbež. Šťáva je oblíbená příměs dresinků salátů a marinád zeleninových salátů. Také je používán v práškové formě na steaky a do zeleninových i kuřecích dušenin. Žvýkání semínek působí prý proti bolení břicha (Gerard, 1597). Ve směsi s jogurtem je vždy podáván jako příloha ke kebabum.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]