Francouzské dušené telecí - Blanquette de veau
(France Monthly, říjen 2003, francouzská kuchyně)

Suroviny pro 6-8 porcí:
  • 1,8 kg telecího masa na dušení, na asi 2,5 cm kostky
  • 1 cibule, na poloviny
  • 3 lžíce másla + 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku (nejsou nutné)
  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 3 mrkve, na plátky
  • 200 g slaniny, na malé kousky (1 cm)
  • 1 lžička thymiánu
  • 1 bobkový list
  • 3 šálky bílého vína např. Muscadet či Vouvray nebo podobného
  • 1 šálek vařící vody
  • sůl a pepř podle chuti
    Na zahuštění šťávy:
  • 1 lžíce mouky rozmíchaná v 1 lžíci rozpuštěného másla

    Postup přípravy:
    V kastrolu rozpálíme olej s máslem (1:1 obj.) a na směsi opečeme kostky masa dohněda. Maso posypeme moukou, přidáme kolečka mrkve a slaninu. Za stálého míchání ještě zahříváme po dobu 1 až 2 minuty. Do hrnce přidáme obě poloviny cibule a česnek. Vše zalijeme bílým vínem a přidáme vařící vodu tak, aby maso bylo právě potopené. Podle chuti osolíme, opepříme a přihodíme thymián a bobkový list. Vše uvedeme rychle do varu, zakryjeme poklicí a dusíme asi 90 minut na středním plameni. Mezitím v misce rozmícháme rozpuštěné máslo s moukou na zahuštění šťávy. Po ukončení dušení, tj. když je maso patřičně měkké, zmírníme plamen a moučnou směs s tukem vpravíme do šťávy. Přitom stále mícháme, aby se v omáčce netvořily cucky. Na mírném ohni ještě prohřejeme asi po dobu 10 minut. Naše delikátní omáčka se tak postupně zahustí. Připravené "blanquette de veau" můžeme podávat s nočky, bramborami nebo i s rýží.
    Bon Appétit!

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]