Domácí sýr z tvarohu s pivem
(Josef Urban: Sýrové a tvarohové pokrmy, Sešity domácího hospodaření, svazek 139, Práce Praha, 1986)
Suroviny500 g tvrdého tvarohu200 ml světlého piva10 g kmínusůl
Příloha: Chléb s máslem a pivo
Postup přípravy:Tvrdý tvaroh nakrájíme na menší plátky.Plátky rozložíme na talíř a necháme v teple trochu oklihovatět.Pak je podle chuti osolíme, posypeme kmínem, pokropíme pivem a necháme aspoň hodinu stát.Tvaroh se solí, kmínem a pivem napěchujeme do kameninového hrnku, zakryjem čistou utěrkou, kterou zatížíme pokličkou. Sýr necháme uležet v teplé místnosti čtyři až pět dní. Během zrání sýra každý den směs lehce pokropíme pivem. Správně uleželý sýr musí být klihovitý a má mít ostrou vůni, musí uzrát v teple, ale pozor, při vyšší teplotě snadno zkysne. To se také projeví i po delším skladování proto jej po dozrání raději uložíme do chladničky a spotřebujeme co nejdříve.Před podáváním směs vyklopíme s hrnku, vidličkou rozmačkáme a utřeme. Pak vyrovnáme na dezertní talířky do hromádek.

ZPĚT do kapitolyHOME