Syrové bochníčky a sýrové koule
Syrové bochníčky
(Ladislav Jaroš, sběratel a gurmán ze Žiliny, Slovensko, prosinec 2002)
Suroviny3 syry s bielou plesňou (Encián, Hermelín)5 vajec100 g mäkkej salámy50 g cibule2 lyžice žemľovej strúhanky1 lyžica vegety1/4 lyžičky mletého čierneho koreniasoľpažítkatuk na vyprážanie
Príloha: kečup, tatarská omáčka alebo studená smotanová omáčka na pečené zemiaky
Postup prípravy:Syr postrúhame na hrubom strúhadle.Pridáme vajcia, posekanú cibuľu, strúhanku, pažítku, vegetu, korenie a napokon salámu pokrájanú na malé kocky.Podľa potreby osolíme.Hmotu premiešame a vyformujeme z nej osem oválnych bochníčkov.Obalíme ich v strúhanke a z obidvoch strán vypražíme. Podávame s kečupom alebo s tatárskou omáčkou a s varenými zemiakmi.
Sýrové koule s křenovou smetanovou dip-omáčkou
Suroviny:4 bílky 250 g tvrdého sýra40 g strouhankysůl a pepřmletá paprika
Postup přípravy:Do tuhého sněhu z bílků vmícháme nastrouhaný sýr, strouhanku a koření.Z těsta tvarujeme kuličky, obalujeme ve strouhance a smažíme do červena.Podáváme s krémovou omáčlou s křenem do které namáčíme sýrové koule.
Příprava křenové smetanové dip-omáčky:
Jeden kelímek kysané smetany ochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.Přidáme dvě vrchovaté lžíce nastrouhaného křenu a promícháme.
ZPĚT do kapitolyHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)