Saláty a pomázanky z rostlinného masa ROBO
(K. Koudelka, Zdeněk Labský: "Malá kuchařka z ROBI")
Jarní salát - Přesnídávkový salát - Pikantní moravský salát - Vajíčkový salát - Dračí salát - Pomazánka s lososem - Česneková pomazánka - Pomazánka s nivouA) SALÁTY
ROBI jarní salát
Suroviny:
200 g ROBI nakrájené na nudličky80 g sýra200 g ředkviček200 g celeru200 g jogurtucukrsůlcitrón
(360 kJ/porci)
Postup přípravy:
Omyté ředkvičky i celer jemně nastrouháme. Přidáme nahrubo krájený nebo strouhaný sýr, nudličky Robi masa. Ochutíme solí cukrem a citrónem, zalijeme bílým jogurtem a vše promícháme.
nahoru
ROBI přesnídávkový salát
Suroviny:300 g ROBI nakrájené na nudličky300 g hlávkového zelí200 g jablek1 pórek1 malý jogurt
Postup přípravy:
Hlávkové zelí jemně nakrájíme, osolíme a vodu vymačkáme. Přidáme na nudličky nakrájenou papriku, na plátky nakrájený pórek,oloupaná jablka a nudličky robi ochucené citrónem a solí. Promícháme, ochutíme, spojíme s bílým jogurtem nebo kyselou smetanou. Necháme proležet, dochutíme a podáváme s toastem.
nahoru
ROBI pikantní moravský salát
Suroviny:
600 g ROBI nakrájené na nudličky200 g majonézy
100 g kečupu200 g nakládaných okurek150 g kapie100 g cibule sekaná feferonkacukrocetsůl a mletý pepř
Postup přípravy:
Nudličky robi promícháme s kapií a nakrájenými okurkami na nudličky. přidáme nadrobno nakrájenou cibuli,koření, sůl, majonézu a kečup. Dochutíme vegetou. Podáváme s čerstvým pečivem.
Poznámka DDK:
Podobné velmi pikantní chuti docílíme, když jako zeleninu do salátu použijeme scezenou, okapanou a nakrájenou náplň "Moravanky". Podobně můžeme experimentovat s kyselím zelím a přidat papriku (Slovenský salát)
nahoru
ROBI vajíčkový salát
Suroviny:500 g ROBI plátky200 g mrkve200 g sterilovaných okurek1 velká cibule200 g zeleného hrášku5ks vajec
(1400 kJ/porci)
Postup přípravy:
Plátky robi, vařenou mrkev a sterilované okurky nakrájíme na úhledné nudličky nebo kostičky. Přidáme hrášek, plátky natvrdo vařených vajec, jemně na plátky nakrájenou cibuli nebo pórek. Směs promícháme s majonézou nebo kyselou smetanou promíchanou s hořčicí, cukrem, solí a mletým pepřem.
nahoru
ROBI dračí salát
Suroviny:
600 g ROBI nudličky100 g taveného sýru150 g mrkve150 g celeru200 g kyselé smetanycukrsůlcitrónová šťávačesnek
Postup přípravy:
Očištěnou mrkev a celer jemně nastrouháme, přidáme robi. Osolíme, opepříme, přidáme česnek, tavený sýr, citrónovou šťávu a smetanu.
nahoru
B) POMAZÁNKY
ROBI pomazánka s lososem
Suroviny:1 balení pomazánkového másla100 g losos v drti500 g ROBI mleté1 cibulecitrón
Postup přípravy:
Smícháme máslo, mleté robi a lososovou drť. Ochutíme solí, citrónovou šťávou a jemně nakrájenou cibulí. Vyšleháme. Podáváme jako pomazánku na chuťovky a chlebíčky.
nahoru
ROBI česneková pomazánka
Suroviny:1 balení pomazánkového másla100 g taveného sýra500 g ROBI mletéčesnek
(413 kJ/porci)
Postup přípravy:
Mleté robi vyšleháme s máslem a taveným sýrem. Ochutíme solí a třeným česnekem. Podáváme na chlebíčkách či chuťovkách ozdobené ořechovým jádrem, jemným plátky pórku a kolečkem kapie.
nahoru
ROBI pomazánka s nivou
Suroviny:100 g pomazánkového másla
100 g sýru niva100 g ROBI mleté180 g sterilovaných sójových bobůčesnek
sůlcibule
Postup přípravy:
Sýr, robi a uvařené sójové boby umeleme a ušleháme s máslem. Směs dochutíme třeným česnekem, jemně nakrájenou cibulí a solí.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME