Smažené pokrmy z rostlinného masa ROBI
(K. Koudelka, Zdeněk Labský: "Malá kuchařka z Robi masa")
Řízek smažený - Řízek pařížský - Plněné řízky - Moravský řízek - Čevabčiči
- Sekaná - Kombinované čevabčiči - Kombinovaná sekaná
ROBI řízek smažený
Suroviny:10 ks plátků ROBI100 g hladká mouka300 g strouhanky3 vejce200 ml mlékasójová omáčka, koření: vegeta, pepř, sůl, aj.citrónolej na smažení
(1785 kJ/porci)
Postup přípravy:
Jde opět o klasické smažení robi plátku "jako řízku". Plátky robi nejprve ochutíme buď pouhým osolením a opepřením, nebo použitím i jiného koření dle fantazieSoporučuje se krátce marinovatnapř. v roztoku sójové omáčky a vína a pod. Obalíme jako řízek a prudce usmažíme do zlatohněda. Podáváme pokapané citrónovou šťávou nebo s bramborem.
nahoru
ROBI řízek pařížský
Suroviny:10 ks plátků ROBI200 g mouky polohrubé200 ml mléka3 vejce150 g hrášku150 g šunkyvegeta, sójová omáčka, koření: pepř, sůl, aj,olej na smaženícitrón
(1900 kJ/porci)
Postup přípravy:
Jde klasické smažení "jako řízku" v těstíčku. Těstíčko připravíme smícháním mléka mouky a vejce, do kterého můžeme, ale nemusíme vvmíchat zelený hrášek a na nudličky nakrájenou šunku. Případně můžeme těstíčko okořenit a aromatizova např. sójovou omáčkou, vegetou, kari kořením aj. Plátky opět ochutíme, obalíme v těstíčku a podáváme s brambory a citrónem.
nahoru
ROBI řízek plněný
Suroviny:10 ks plátků ROBI
Na ochucení:
vegeta, sójová omáčka, koření: pepř, sůl, aj.
Náplň na plněné řízky:150 g žampionů100 g pórku3 vejce nebo uzenina150 g hrášku
Náplň na pastýřský řízek:10 g sýru10 koleček salámuolej na smaženícitrón
(1873 kJ/porci) a (2198 kJ/porci)
Postup přípravy:
Příprava plněných plátků:Ochucené plátky můžeme plnit různě, např. podušenými žampiony, pórkem, vejcem, směsí hrášku a uzeniny, uzeniny a vajec,zeleninovým lečem, uzeninou a sýrem apod. Naplněné plátky přehneme a spíchneme párátkem. Pak je můžeme smažit v trojobalu nebo zapékat se sýrem, s omáčkami, ovocem a pod.
Příprava pastýřského řízku:Vybereme si tenký plátek a nebo silnější prořízneme, ochutíme.Vložíme nebo přiložíme plátek uzeniny a sýra a usmažíme v těstíčku.
nahoru
ROBI moravský vegetariánský řízek
Suroviny:10 ks plátků ROBI
5 ks vajec
Na ochucení:
vegeta, česnek sójová omáčkapepř, sůl, aj.
Na náplň:3 ks vajec100 g pórku100 g kapie100 g žampionůzelený hrášek
Na trojobal:200 ml mléka100 gl mouky50 g moukyolej na smažení
(2081 kJ/porci)
Postup přípravy:
Plátky očištěných žampionů, pórku, kapie a zelený hrášek na oleji orestujeme a vmícháme 3 vejce do zhoustnutí. Tence vyválené robi nakrájíme na obdélníčky, které osolíme, potřeme česnekem, ochutíme vegetou a naplníme směsí. Přehneme, podle potřeby spíchneme párátky, máčíme v těstíčku vyrobeném ze zbylých 2 vajec, mléka a mouky. Smažíme v horkém tuku dorůžova. Podáváme s bramborovým salátem, nebo bramborem a salátem z čerstvé zeleniny.
nahoru
B) SMAŽENÉ MLETÉ ROBI
ROBI čevabčiči
Suroviny:800 g mleté ROBI3 vejce30 g mletá papriky1 cibule150 g strouhanky
Koření na ochucení:
vegeta,mletý pepř, sůl, případně sójová omáčka aj.olej na pečení
(810 kJ/porci)
Postup přípravy:
Příprava plněných plátků:Mleté maso dobře promíchámes vejci, strouhankou, mouku, kořením a jemně krájenou cibulí. Dochutíme a tvoříme válečky - 3 ks na porci, které na oleji v troubě upečeme. Pečeme jen krátce, abychom porce nevysušili. Podáváme s hořčicí, na kolečka nakrájenou cibulí a tatarskou omáčkou nebo kečupem. Příloha brambory v jakékoliv úpravě.
nahoru
ROBI sekaná
Suroviny:800 g mletého ROBI4 vejce50 g česneku1 větší cibulehladká moukastrouhanky
Koření na ochucení:
glutasol, majoránka,mletý pepř, sůl, drcený kmín, případně sójová omáčka aj.olej na pečení nebo vepřová bránice
(610 kJ/porci)
Postup přípravy:Mleté maso promícháme s vejci a kořením. Cibuli jemně nakrájíme nebo pomeleme. Konzistenci směsi upravíme strouhankou a moukou. Ze směsi vytvoříme šišky a upečeme případně usmažíme. Podáváme s brambory nebo se zelím a knedlíkem.
nahoru
C) SMAŽENĚ KOMBINOVANĚ POKRMY S ROBI
Kombinované čevabčiči
Suroviny:400 g mletého ROBI100 - 150 g vepřového nebo hovězího masasůl a pepřmletá paprika, jedno vejcejedna lžíce sušeného mlékahořčicestrouhankaolej
Postup přípravy:Do směsi mletého rostlinného a živočišného masa ( 4 : 1 hm.) přidáme 2 lžíce studené vody a mírně osolíme. Přidáme sušené mléko, vejce, hořčici a mletou papriku, dobře promícháme. Dochutíme a podle potřeby přidáme strouhanku, tvoříme válečky o průměru 1,5 cm, které osmažíme na mírně rozpáleném oleji. Při podávání ozdobíme na kolečka nakrájenou cibulí.
nahoru
Kombinované sekaná s vepřovým masem
Suroviny:500 g mleté ROBI500 g vepřového masa (bůček, ořez nebo plecko)3 vejcesůl, mletý pepřmajoránka, kmín, vegetacibulečesnekstrouhankapolohrubá mouka
(1340 kJ/porci)
Postup přípravy:Do směsi mletého rostlinného masa přidáme polohrubou a strouhanku až vytvoříme tužší hmotu. Pak vmícháme mleté vepřové maso, ochutíme třeným česnekem, jemně sekanou cibulí, drceným kmínem, pepřem, majoránkou, špetkou vegety a soli.Zamícháme a vytvoříme šišky nebo karbanátky, vepřenky, čevabčiči a upečeme. Sekaná je ideální upečená ve vepřové síťce (bránici). Vepřenky podáváme na topince potřené hořčicí a sypané sekanou cibulí nebo pórkem. Tuto sekanou můžeme použít k plnění paprikových lusků, kapustových a zelných listů apod. Doporučovaný poměr živočišného masa a robi je 1 : 1 hm.d.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME