Dušené pokrmy z rostlinného masa ROBI
(K. Koudelka, Zdeněk Labský: "Malá kuchařka z Robi masa")
Španělský ptáček - Plátky na žampionech - Plátky po orientálsku
- Bramborový guláš - ROBI po selsku - Dietní ragů

A) DUŠENÉ PLÁTKY - ZÁVITKY

Španělský ptáček ROBI
Suroviny:
  • 4 ks plátků ROBI
  • salám
  • slanina
  • cibule mrkev, sterilovaný okurek
  • hořčice sůl
  • nové koření

  • Příloha: rýže
    Postup přípravy:
  • Robi plátek rozmrazíme a pokud je silnější, tak jej podélně rozřízneme, rozložíme a potřeme hořčicí, pak osolíme a opepříme.
  • Na ochucený plátek položíme okurek, salám, slaninu, proužek mrkve a čtvrtku menší cibule.
  • Postupujeme úplně stejně, jako jsme zvyklý při přípravě "normálních" ptáčků - plátek pak stočíme a sepneme jehlou nebo párátkem.
  • Hotový závitek ještě posypeme tlučeným novým kořením a mletým pepřem. Tyto závitky však už jen prohříváme podobu 10 - 15 minut v mírné troubě a pak je zalijeme odděleně připravenou šťávou.
  • Při podávání je necháme v této šťávě ještě asi 10 minut prohřát a nasáknout její chutí.
    Příprava šťávy:
    Nakrájíme slaninu na drobné kostičky a opečeme na rozpálené pánvi, přidáme drobně nakrájenou cibuli, zapražíme moukou a zalijeme vývarem nebo studenou vodou, povaříme, ochutíme hořčicí, nebo vodou z okurek.
    Poznámka DDK: - lze použít i dobrou značku instantní šťávy k masům v sáčku.
    nahoru

    ROBI plátky na žampionech
    Suroviny:
  • 10 ROBI plátků
  • 500 g žampionů
  • 200 g cibule
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g oleje
  • masox
  • kmín, mletý pepř, sůl

  • Příloha: rýže, brambory, zeleninový salát
    Postup přípravy:
  • Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli dorůžova.
  • Přidáme na plátky krájené žampiony, krátce podusíme, mírně zaprášíme hladkou, osmahneme a zalijeme vývarem z masoxu a povaříme asi 20 minut.
  • Ochutíme solí a pepřem a špetkou drceného kmínu.
  • Ochucené plátky robi vešťávě krátce prohřejeme.
    Poznámka DDK:
    - misto masoxu a lze použít instantní šťávu k masům ze sáčku, dobré značky

    nahoru

    ROBI plátky po orientálsku
    Suroviny:
  • 10 ks ROBI plátků
  • 300 g žampionů
  • 300 g zelené a červené papriky
  • 300 g cibule
  • 150 g kečupu
  • 50 g česneku
  • 150 ml červeného vína
  • vývar z kostky
  • na dochucení: worcester, vegeta, sůl
  • 200 g olej

  • Příloha: hranolky, krokety
    Postup přípravy:
    Na tuku prohřejeme ochucené plátky robi a vyjmeme. Do pánve přidáme nakrájené žampiony, na nudličky nakrájenou papriku, cibuli, kečup, rozetřený česnek a zastřikneme červeným vínem a troškou vývaru. Ochutíme solí, worcesterem a špetkou vegety. Touto směsí přelijeme opečené plátky
    nahoru

    B. GULÁŠE a RAGÚ

    ROBI bramborový guláš
    Suroviny:
  • 500 g ROBI nudličky
  • 1000 g brambory
  • 150 g slaniny
  • 200 g cibule
  • 50 g rajský protlak
  • 20 g sladká paprika (prášek)
  • vývar z kostky
  • 150 g hladká mouka (střídka chleba)
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • koření: kmín, majoránka, vegeta
  • olej

  • (1320 kJ/porci)
    Postup přípravy:
  • Slaninu nakrájíme na kostičky, osmahneme a na ní zpěníme drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme rajský protlak, sladkou papriku., krátce orestujeme a zalijeme vývarem.
  • Vložíme na kostičky krájené syrové brambory vaříme do poloměkka.
  • Ochutíme solí, kmínem, pepřem, česnekem a majoránkou. zahustíme jíškou z mouky a oleje, případně střídou z chleba.
  • Na konec přidáme ROBI nudličky a brambory dovaříme.
    nahoru

    ROBI po selsku
    Suroviny:
  • 10 ROBI plátků
  • 1 cibule
  • česnek
  • vegeta
  • instantní šťáva k vepřovému masu
  • sádlo

  • (995 kJ/porci)
    Postup přípravy:
  • Cibuli jemně nakrájíme a osmahneme na sádle.
  • Mírně zalijeme vodou, přidáme instantní šťávu, povaříme.
  • Dochutíme česnekem a kmínem a vložíme plátky které zde prohřejeme.
  • Podáváme se zelím a knedlíkem.
    nahoru

    ROBI dietní ragů
    Suroviny:
  • 1000 g ROBI nudliček
  • 300 g květáku
  • 200 g mrkve
  • 100 celeru
  • 200 g zelený hrášek
  • 200 g žampionů
  • jíška na másle
  • vývar ze zeleniny
  • kyselá smetana
  • na ochucení:vegeta, pepř, sůl, muškátový květ,citrónová šťáva aj.
  • pažitka nebo pórek
    (2047 kJ/porci)
    Postup přípravy:
  • Kořenovou zeleninu a květák uvaříme.
  • Na másle si připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a kyselou smetanou a důkladně provaříme.
  • Do provařené omáčky přidáme nakrájenou uvařenou zeleninu, růžičky květáku, hrášek, nudličky ROBI.
  • Ochutíme muškátovým květem, vegetou solí, pepřem a šťávou z citrónu pokud je třeba.
  • Při podávání posypeme pažitkou nebo pórkem.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]