Miso - koření
Miso (japonsky: kome miso, mugo miso, a hacho miso) - je hustá kořenící pasta vyráběná ze směsi uvařené sóji, rýže, pšeničné nebo ječmenné mouky. Ponechává se fermentovat či dozrávat ve starých cedrových kádích po dobu od jednoho až tří let. Stejně jako sójová omáčka i miso se liší podle fermentace a délky zrání. Může být světlé, tmavé, hladké nebo hrubé. Nejlepší sójová pasta pochází ze Sečuánu a Hunanu a obsahuje celé boby; existuje ovšem i varianta zcela hladká.
Existují tři hlavní typy miso koření:

  • kome - nebo-li bílé miso je lehké, jemné a běloučké pro přípravu zimních polévek,
  • mugi miso - žluté, středně silné koření, je nejčastěji používáno k při každodenní potřebě v japonských kuchyních a k přípravě omáček,
  • hacho miso - je červené až tmavě čokoládově zbarvené, je hodně viskózní a má silné pronikavé aroma.

    Miso je výživné, slané koření, charakteristický základ japonské kuchyně zejména k přípravě "miso polévek", obdobný masovému výtažku (něco jako masox), k ochucení i jiné stravy např. restovaných jídel, těstovin (třeba nám známých asijských kudrnatých nudlí "mie"), do marinád, dresinků, omáček a pod. Miso je v podstatě jednou z hlavních kulinářských surovin Asie. Můžeme je uchovávat až po dobu několika měsíců. Jakmile však již jednou otevřeme jeho balení, musíme ho držet v lednici nebo na jiném chladném místě.

    Nutriční hodnoty Miso:
    Energetická hodnota 2 lžíc: 71 cal
  • Bílkoviny (g): 4.00
  • Tuk (g): 2.00
  • Uhlovodany (g): 9.00
  • Vápník (mg): 23.00
  • Železo (mg): 1.00
  • Zinek (mg): 1.25

    Odkazy a prameny:
  • Miso - anglická stránka o koření
  • Sallie Morris a Deh-Ta-Hsiung:"The Cook´s Guide to Asian Ingredients", str. 61, nakladatelství "Southwater", vytisknuto v Singapore, 2000)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]