Pikantní kuřecí totilly
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers:"1000 klasických receptů z celého světa", str. 827, Columbus Praha 2000, mexická kuchyně)
Tortilly plněné kuřecí směsí mají jemně pálivou chuť a nejlepší přílohou je k nim čerstvý salát. Příprava trvá celkem 30 minut pokud předtím tortilly nakoupíme již hotové v obchodě. také u tohoto receptu jsem našel poznámku dcery Soni - výborné. Tortilla (španělská výslovnost "tortija") je placka, původem ze španělské kuchyně, která byla přes španělské dobyvatele přenesena do Nového světa, kde se ujala hlavně v Mexiku. Klasická španělská tortilla se skládá z vajec a zeleniny (podobá se české omeletě) nakrájená na plátky, a sloužící jako příloha k zelí, červenému masu, anebo rybám. Taková tortilla má většinou označení "Tortilla de patatas" V mexické kultuře se tortilla vyvinula v placku z převážně kukuřičné mouky, sloužící po zavinutí jako základ anebo příloha k mixu různých dalších ingrediencí. První tortily, které se datují do přibližně 10 000 př. nl, byly vyrobeny ze sušené rozemletých kukuřičných zrn. Zejména Aztékové používali hodně kukuřice, které jedli přímo z klasu a nebo je primitivně mezi kameny mleli na kukuřičnou mouku, ze které připravovali hnětením těsto názvané "masa". V Mexiku se jedná o často používanou kuchyňskou surovinu a placka je něco jako chléb v Evropě anebo rýže v Asii. Může se podávat jako skromá večeře, anebo také jako součást báječné hostiny, to vše záleží pouze na kvalitě a pestrosti její náplně. Formou polotovarů se dostaly tortilly i do obchodů České republiky
Pikantní kuřecí tortilly-foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 2 lžíce oleje
  • 8 kuřecích stehýnek bez kůže a kostí
  • 1 nasekaná středně velká cibule
  • 2-3 rozetřené stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu, nahrubo drceného
  • 2 velké sušené chilli papričky, na plátky
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 400 g konzervovaných červených fazolí
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžičky cukru
  • sůl a pepř podle chuti
    Pro podávání:
  • 1 limetka na limetkové trojhránky
  • 1 zralé avokádo
  • 8 změklých tortill (vlastních nebo koupených, ohřátých nebo napařených)
  • 250 ml hustého jogurtu
    Postup přípravy:
  • Ve větší pánvi (hrnci) rozehřejeme olej a přidáme kuřecí maso, kterí smažíme jen asi 3 minuty.
  • Přidáme nasekanou cibuli a za stálého míchání vše smažíme 5 minut, dokud cibule nezhnědně.
  • Přidáme nasekaný česnek, kmín a chilli papričky i se semínky (aby náplň bylato bylo pak pikantní) a smažíme jednu minutu.
  • Přidáme rajčata, fazole, vývar, cukr, sůl a pepř.
  • Přikryjeme pokličkou a vše přivedeme k varu a necháme vařit 15 minut.
  • Odkryjeme a za občasného míchání vaříme dalších 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  • Avokádo rozkrojíme na polovinu, vyjmeme známým způsobem pecku a lžící vydlabeme dužinu na talíř, kde ji vidličkou rozmačkáme na kaši.
  • Nakrájíme polovinu limetky na 8 tenkých plátků nebo klínků, ze zbytku limetky vymačkáme šťávu přímo na avokádovou kaši a zamícháme.
  • Ohřejeme tortilly podle návodu na obalu a dáme vždy dvě na každý talíř.
  • Tortilly naplníme kuřecí směsí, zabalíme a k tomu přidáme na talíř avokádovou omáčku a jogurt.
  • Pak jídlo ještě ozdobíme limetkovými plátky-klínky a podáváme.
    Hernándo Cortés v roce 1520 píše v druhém dopisu španělskému králi Karlovi o svých dojmech z veřejných městských trhů Aztéků: "Toto město má mnoho veřejných prostranstvích, v němž se nacházejí trhy a dalších míst pro nákup a prodej, kde jsou denně učastno více než šedesát tisíc duší, které se zabývají nákupem a prodejem, . . . A kde se vyskytují všechny druhy zboží, které svět poskytuje, zahrnující potřeby života, jako například výrobky z jídla . . . kukuřice nebo kukuřice ve formě chleba, jemuž zde dávají přednost před obilím pro jeho chuť"

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]