Pizza z chlebového těsta
("Prima vařečka", TV Prima, září, 2000)
Italská pizza - se skládá ze tří stavebních kamenů: a) těsta základu, b) omáčky, c) toppingu (45 % váhy, pizzy: sýry zeleniny, olivy, houby, mletá a uzená masa aj. Karina Havlů například uvádí tento základní předpis pro pizzu v knize "Italská kuchařka" (strana 41, nakl. DONA České Budějovice, 1999): Smícháme 300 g hladké mouky, 150 ml vody, 20 g droždí, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli na hladké těsto, které po vyválení na placku pokládáme různými směsmi - se šunkou a žampiony, cibulí a olivami, cuketami, tuňákem, paprikami. Nikdy nechybí jako základ větší množství rajčat nebo rajčatové omáčky a sýr, většinou mozzarela a také parmazán. Pokud spěcháme můžeme na pizzu použít koupené listové těsto, které po rozválení pokryjeme "vším co dům dal a host zanechal" (různé masa, sýry atd.)
Suroviny:
Na těsto:
  • 250 g pšeničné mouky
  • 250 g tmavé mouky
  • 1 baliček suchého droždí nebo kvasnic
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 15 g vepřového sádla nebo oleje
  • 300 ml vody
    Na posypání povrchu:
  • 100 g uzeniny (salám, šunka aj.)
  • 1 lžička oregána
  • jarní cibulka
  • houby (hlíva, žampiony)
  • 2 papriky (červená a žlutá)
  • pepř a sůl
  • Na omáčku A:
  • 8 rajčat (4 na jednu placku)
  • česnek
  • pepř
  • bazalka nebo oregáno
  • parmazán

    Na omáčku B:
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 ml rajčatové omáčky (částečně rozmačkaná oloupaná rajčata)
  • sůl


  • Postup přípravy:
    Nejdříve připravíme těsto. V misce promícháme práškové suroviny: mouku, sůl, cukr a kmín, suché droždí. Pak vmícháme rozpuštěného sádlo a přilíváme po částech potřebné množství vlažné vody. V případě, že použijeme kvásek, tak ho přidáme ještě před vodou. Po částečném promíchání v misce přemístíme těsto na vál a propracujeme je rukama. Jde v podstatě o chlebové těsto, které čím víc vyválíme, tím lépe se s ním pracuje a máme lepší výsledek. Aby těsto dobře vykynulo uhladíme povrch bochánku a neměl by mět na povrchu žádné praskliny. Ponecháme kynout 20 minut na teplém místě. Vykynutím těsto dvojnásobně nabude a mírně se sníží jeho viskozita. Těsto rozdělíme na desce na dva díly, ze kterých vyválíme placky, které položíme na vymazaný plech a připravíme si suroviny do náplní.
    Omáčka A:
    Rajčata blanžírujeme ponořením do vroucí vody asi na 10 sekund, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vložíme je na placku, kterou ještě posypeme nasekaným česnekem a posypeme nasekanou čerstvou bazalkou, oregánem, pepřem a parmazánem. Nezapomeneme hlavně posypat rajčata. Upečeme v předehřáté troubě při 200 °C za dobu 20 minut.
    Omáčka B:
    Na pánvi na másle osmahneme cibulku a slaninu na kostičky, přidáme rozmačkaný česnek a houby. Osolíme opepříme přidáme oregáno a rajčatovou omáčku. Tuto částečně vychladlou omáčku rozetřeme na placku z těsta. Posypeme nakrájenými paprikami a salámem a houbami na proužky, osolíme, opepříme. Pečeme za stejných podmínek jako předchozí pizzu (200 °C, 20 min.).
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]