Kratzete - švábské trhance
(Rose Marie Büchele:"Schwäbisch kochen",str.44 ,GU - Gräfe und Unzer, München 1993; německá kuchyně)
Kratzete - švábské trhance (něm. kratze = škrábat) jsou krajovým jídlem, připravovaným ze silnějšího lívance, umíchaného z jednoduchého, poměrně řídkého vaječného těsta. Během smažení na pánvi je po chvilce těsto teplem vespod již sražené, ale nahoře ještě měkké. V tomto okamžiku livanec potrháme na větší kusy, abychom je mohli snadněji dosmažit i na horní straně. Ve Švábsku se s oblibou podává k jídlům z chřestu, ale chutná také ve sladké formě, např. posypaný skořicovým cukrem a nastrouhanými čerstvými jablky nebo s hruškovým kompotem. Česká kuchyně trhance také zná, ale ve sladké formě tj. s cukrem přímo v těstě. Například Juliana Fialová v "České kuchařce" uvádí "trhanec ovocný" (v těstu je zamícháno ovoce), "tvarohový" (v těstu je rozmíchán tvaroh), rakouská pak císařský trhanec. Technika přípravy je však téměř stejná. Trhanec byl kdysi oblíbeným jídlem stařičkého mocnáře císaře Františka Josefa I. Původně byl prý vymyšlen císařovnou Sisi, manželkou Franze Josefa I. Jenže Sisi byla posedlá hubnutím a ze sladkostí si dopřávala nanejvýš fialkové bonbony z vídeňských kaváren. Císař si ho naopak zamiloval a z původního jména "Kaiserin-Schmarrn" se změnil na "Kaiserschmarm".
Suroviny na 2 lívance:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 4 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 500 ml mléka
  • 100 g másla
  • rozinky dobře nabobtnalé v rumu
  • máslo na smažení

    Postup přípravy:
  • Mouku smíchanou se solí prosijeme do mísy. Za stálého míchání metličkou nebo ručním miwérem do mouky přidáváme rozmíchané žloutky v mléce. Hladké, středně viskozní těsto, necháme 15 minut odpočinout.
  • Mezitím ušleháme z bílků velmi hustý sníh, který zlehka smícháme s těstem.
  • Na velké pánvi rozehřejeme opatrně kousek másla a nalijeme na ni asi polovinu těsta a nahoru nasypeme rumem nasáklé rozinky. Přikryjeme a necháme teplem srazit. Chvíli počkáme až je spodní strana osmahnutá (vrchní strana je v tomto okamžiku ještě měkká). V této chvíli lívanec obrátíme a pomocí vařečkky nebo dvou vidliček tento tlustý livanec na pánvi roztrháme na velké kusy. V tomto okamžiku přidáme do pánve něco másla, aby se i na druhé straně kusy pěkně osmažily.
  • Hotový trhanec přeložíme z pánve do nahřáté mísy, přikryjeme a ponecháme na teplém místě, aby nevychladl dokud stejným postupem nepřipravíme i druhou část těsta.
  • Podávámem posypané cukrem, horké, s mísoum zavařených švestek nebo horké husté zavařeniny z lesního ovoce.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]