Maďarské škvarkové placičky - Töpörtyus pogácsa
(
Maďarská kuchyně, zařazeno v lednu 2004)
Suroviny:
  • 250 g čerstvých škvarků
  • 500 g mouky
  • 20 g kvasnic
  • 100 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 200 ml kyselé smetany
  • 1 vrchovatá lžička bílého pepře
  • sůl

    Postup přípravy:
    Rozpustíme kvasnice ve vlažném mléce. Vymícháme těsto z mouky, škvarků, žloutků, kyselé smetany a mléka s kvasnicemi rozpuštěnými v mléce, pepřem a ochutíme solí. Jestliže je těsto příliš tuhé přidáme trošku mléka. Zakryjeme a ponecháme na teplém místě vzejít - asi tak 1 hodinu. Když je těsto nakynuté, rozválíme je na pomoučené desce na plát asi 2 cm silný, na kterém vyznačíme nožem mřížku a formičkou nebo kolečkem na těsto vyřízneme placičku asi v průměru asi 3-4 cm. Placičky poklademe na plech a necháme ještě asi 30 minut nakynout. Pak je potřeme na povrchu rozšlehaným žloutkem a pečeme při 200°C, po dobu asi 40 minut až jsou zlatohnědé. Výtečně chutnají s bílým vínem.
    nahoru

    Škvarkové placky chalupáře
    (Z časopisu: Chatař a chalupář", s. 41, čís. 9, 1996)
    Suroviny
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g škvarků
  • 100 g másla
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 100 ml bílého vína
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
    Droždí necháme vykynout v trošce mléka na kvásek. Mouku přesijeme do mísy. Škvarky usekáme na menší kousky, pak vložíme do mísy, spolu s máslem, kváskem, vínem, solí a pepřem. Nejdříve v míse a pak na vále vypracujeme hladké těsto. Hladké a pružné těsto vrátíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi hodinu vykynout, tj. až minimálně zdvojnásobí svůj objem. Potom těsto srazíme a několikrát krátce prohněteme, proboucháme a necháme zase několik hodin odpočívat. Těsto konečně rozválíme na placku o tloušťce asi 3/4 cm. Z placky nakrájíme menší kolečka - placičky, nožem nahoře naznačíme pro ozdobu rýhy a potřeme povrch rozšlehaným vejcem. Necháme je ještě asi 20 minut na mírně vymaštěném plechu vykynout, pak upečeme v předehřáté troubě při střední teplotě (180 - 190°C) dorůžova (asi 20 -30 minut).
    nahoru

    Škvarkové placky z Předhradí
    (Recept od paní Hanky Rampírové z Předhradí, prosinec 2003)
    Suroviny:
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 30 g kvasnic
  • 250g najemno strouhaných vařených brambor
  • 250 g mletých škvarků
  • mléko dle potřeby (těsto má být měkčí a vláčnější než na knedlíky)

    Postup přípravy:
    Nejprve připravíme kvásek z kvasnic, cukru a 1 lžíce mléka. Pak přidáme mouku a vejce a zpracujeme hnětením. Přidáme škvarky a brambory a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Pak je rozválíme na plát asi 1 cm silný a vykrájíme placky. Placky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, kmínem nebo sezamem a solí. Pečeme v rozpálené troubě.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]